ÅSIKT

(O)trygg-Hansa

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Aktuellt berättade i måndags om två kvinnor med whiplashskador som inte fått någon ersättning från försäkringsbolaget Trygg-Hansa. Fallen är ganska olika.

Det första fallet gäller Sonja. Hon kan inte längre arbeta efter en whiplash-skada vid en tågolycka. Men Trygg-Hansa, som försäkrade tågbolaget, betalar inte. I stället har bolaget grävt upp att hon tidigare sökt läkare för en sträckning i ryggen och att hon råkat ut för sexuella trakasserier från en tidigare arbetsgivare. Detta, menar Trygg-Hansa, inte whiplashskadan från tågolyckan, gör att hon inte kan arbeta och därför får hon ingen ersättning.

Det andra fallet gäller Gudrun. Hon fick en whiplashskada när hon blev påkörd bakifrån. Trygg-Hansa betalade först. Fem år efter olyckan ändrade sig bolaget och slutade betala ut ersättningen. De hade hittat en skada Gudrun haft drygt tio år före olyckan. Detta, inte whiplashskadan, gör enligt Trygg-Hansa att hon inte kan arbeta och därför får hon inte heller någon ersättning.

När den gemensamma välfärden monteras ner får försäkringsbolag som Trygg-Hansa en allt större roll. Det finns en växande marknad för exempelvis privata vårdförsäkringar. På Trygg-Hansas hemsida kan man läsa hur de marknadsförs.

Där berättas dramatiskt om försäkringen ”Sjukvård Flex”: ”Kent balanserar på mahognydäcket medan hans kollega Erik minskar farten. Tillsammans med ytterligare några ­anställda i det ­aktiebolag där Kent är vd, är de i skärgården för att ha en trevlig dag med sol, bad och god mat.” Sen ramlar Kent på sitt mahognydäck och skadar ­menisken. Men han räddas av Trygg-Hansa som ordnar läkarundersökning på några dagar och operation inom en vecka. ”Normalt är väntetiden för operation flera månader,” skriver bolaget i faktarutan under.

Ett nytt Sverige växer fram. För personer som Kent är det inget problem. Han har status, makt och resurser. Försäkringsbolaget kommer knappast att misstänkliggöra honom. För Sonja och Gudrun är situationen omvänd. Trygg-Hansa har hittat ett sätt att slippa betala. Vill de få sin rätt måste de stämma bolaget och betala rättegångskostnaden om de förlorar. Pengar de inte har, eftersom de råkat ut för en olycka.

Ett systemskifte i det lilla. Otrygg-Hansa.

ARTIKELN HANDLAR OM