Domptören

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

"Socialdemokraterna byggde landet, nu
demonterar Moderaterna det”

CIRKUS REINFELDT Socialdemokrater och rödgröna får akta sig för att bli aktörer i den Reinfeldska cirkusen. Han har allt intresse av att splittra oppositionen.
Foto: Foto: ULF HÖJER
CIRKUS REINFELDT Socialdemokrater och rödgröna får akta sig för att bli aktörer i den Reinfeldska cirkusen. Han har allt intresse av att splittra oppositionen.

Den svenska politiken har utvecklats till en svart fars. Dörrar öppnas och smälls igen i ett skådespel som vi väl aldrig har sett maken till i svensk politik.

Regissören står väl dold i kulisserna. Men det råder ingen tvekan om att det är Fredrik Reinfeldt som dompterar sina skådespelare:

Någon får vara skurken (Jimmie Åkesson). Någon annan får spela syndabock (Lars Ohly).

Sedan har vi de vankelmodiga som spelet egentligen handlar om (Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson).

I bakgrunden rör sig statisterna (Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund).

Blir hjälte till slut

Och sedan är väl tanken att hjälten ska träda in i sista akten och ställa allt till rätta. I nästa vecka öppnar riksdagen och dramat kan få sin upplösning när Fredrik Reinfeldt står i talarstolen och läser sin regeringsförklaring. Det är så han tänker sig föreställningen. Från sjunde våningen i Rosenbad styr Fredrik Reinfeldt och hans närmaste medarbetare spelet som inte längre handlar om politik.

Riktar sig till privilegierade

Det är en uppvisning i intrigspel och ren maktutövning.

Fredrik Reinfeldt har sina förebilder bland de gamla socialdemokratiska ledarna. De som ledde stora partier och vars makt aldrig kunde ifrågasättas. Men han glömmer en sak när han nu försöker iscensätta sin egen höga position. De gamla socialdemokraterna hade 40-50 procent av väljarna med sig. De röstade på Per Albin Hansson eller Tage Erlander för att de drev en politik som inkluderade medborgarna.

Fredrik Reinfeldt leder ett parti som fick stöd av 30,06 procent av väljarna. Han leder en alliansregering tillsammans med tre andra partier.

Och även om han i akt två kommer att försöka inkorporera både kristdemokrater och centerpartister, så kommer han ändå aldrig att nå upp till Per Albins eller Tages nivåer.

Deras politik omfattade alla, Fredrik Reinfeldts politik riktar sig till de privilegierade. De som har arbete och tjänar bra med pengar.

Socialdemokraterna byggde landet, Moderaterna demonterar det.

Rödgrön försiktighet

Socialdemokrater och rödgröna får dock akta sig för att bli aktörer i den Reinfeldska cirkusen. Han har allt intresse av att splittra oppositionen, därför är det bra att de rödgröna i går kom överens om Afghanistan.

43,6 procent av väljarna röstade för en rödgrön regering. I andra hand vill de ha en stark rödgrön opposition och inget vankelmod.

EF

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.