Eva Franchell

Noll koll på äldrevården

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Avtal sluts och sägs upp medan skattepengarna rinner i väg”

Den som läser vidare i Moderaternas nya idéprogram möts av en nästan sövande retorik … Moderaterna är Sveriges mest trovärdiga välfärdsparti … Äldrevården ska erbjuda trygghet och livskvalitet.

Moderaternas strategi är att lugna väljarna med att allt kommer att bli bra, ja nästan som förr, även när vi blir gamla.

Den som går ut i den moderata verkligheten däremot, den blir snart klarvaken. Vi kan ta äldrevården i Stockholm som det senaste exemplet på partiets ”trovärdighet i välfärden”.

Vågade inte ringa efter hjälp

På Vintertullens äldreboende på Södermalm bor 109 äldre och dementa. För snart ett år sedan larmade praktiserande sjuksköterskestudenter till stadsdelsförvaltningen om vanvården på boendet. De äldre vågade inte ringa efter hjälp av rädsla för att bli utskällda. När de gamla ville gå på toaletten uppmanades de att kissa i blöjan.

Studenterna uppmanades att inte tvätta de gamla så noga, att det gick fortare att hoppa över sköljningen och torka bort tvålen.

2008 vann det privata vårdbolaget Attendo Care kontraktet på Vintertullen genom att ligga 12 miljoner kronor och 27 tjänster lägre än konkurrenten. I vår löper kontraktet ut och på grund av vanvården kommer det inte att förnyas.

Sjuksköterska slog larm

På Koppargårdens äldreboende i Vällingby bor 232 äldre och dementa. Där var det stadens egen sjuksköterska som slog larm. Personalen hinner inte med, antalet avlidna är i dag 60 procent större än 2005, men ändå har den medicinska kompetensen minskat.

Det privata vårdbolaget Carema vann upphandlingen på fast pris, det vill säga staden la ett pris och det

bolag som kunde erbjuda mest vård för pengarna vann kontraktet.

– Vi har den personaltäthet kommunen betalar för, säger Caremas vd Carl Gyllfors i DN.

Avtalet med Carema kommer nu att sägas upp. Men trots dessa erfarenheter väljer Stockholm att gå vidare och privatisera den kommunala äldrevården på Katarinagården på Söder.

Vinnare den här gången blev Attendo Care.

– Nu får Attendo bevisa att de gör ett bra jobb, säger Christoffer Järkeborn (M) till DN.

Både Attendo och Carema ägs av riskkapitalbolag som kräver snabb avkastning. Eller som Attendos ägare IK Investment Partners beskriver sina företag på hemsidan: ”with strong cash flow and profit improvement potential”. Och nu är det alltså de gamla på Katarinagården som står för profitpotentialen.

Moderaterna har förlorat kontrollen över äldrevården i Stockholm. Avtal sluts och sägs upp medan skattepengarna rinner i väg. Trovärdigheten är noll och då spelar det ingen roll vad det står i moderata idéprogram.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN