Mejla

Anders Lindberg

Svårt jobb att ändra bilden av Danmark

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”På många sätt är Dansk Folkeparti Europas mest framgångsrika högerextrema parti”

PÅ VÄG MOT MAKTEN Helle Thorning-Schmidt kan snart vara Danmarks nästa, och första kvinnliga, statsminister.
PÅ VÄG MOT MAKTEN Helle Thorning-Schmidt kan snart vara Danmarks nästa, och första kvinnliga, statsminister.

Om en vecka kan Danmark få sin första kvinnliga statsminister. Helle Thorning-Schmidt, ledare för de danska socialdemokraterna, leder just nu opinionsmätningarna.

Men i Danmark kan vad som helst hända. Det brukar det göra. Och sju dagar är oändligt lång tid i en valrörelse.

I svensk politisk debatt har Danmark de senaste tio åren varit ett skräckexempel. En symbol för det sluttande plan samhället riskerar hamna på när regeringen låter ett rasistiskt parti sätta dagordningen.

Har påverkat samhället

På många sätt är Dansk Folkeparti Europas mest framgångsrika högerextrema parti. De är inte störst och de sitter inte i regeringen. Men de har påverkat det danska samhället och bilden av Danmark utomlands på ett genomgripande sätt.

Nu verkar de danska väljarna ha tröttnat.

Fram till mitten av 1990-talet var inte politiken i Danmark så dramatiskt annorlunda än i Sverige. Partiväsendet var rörigare, småpartier kom och gick. Men de grundläggande konflikterna var de samma.

I valet 1998 inträffade en dramatisk förändring. Invandringsfrågan seglade upp på den politiska dagordningen. Den

socialdemokratiska regeringen under Poul Nyrup Rasmussen klarade sig kvar vid makten med nöd och näppe.

Sett i efterhand kanske den viktigaste förändringen var att ett nytt parti, egentligen en utbrytning ur Fremskridtspartiet, under ledning av Pia Kjærsgaard kom in i Folketinget. Det var Dansk Folkeparti.

I valet 2001 stod invandringsfrågan högst upp på den politiska dagordningen. Inte bara Dansk Folkeparti utan även även det liberala partiet Venstre använde nu en främlingsfientlig retorik.

Inte lika viktig fråga

Det räckte hela vägen till statsministerposten för Venstres partiledare Anders Fogh Rasmussen. I Folketinget ingick även Dansk Folkeparti i hans

regeringsunderlag.

Så har det varit till i dag.

Även de danska socialdemokraterna har närmat sig Dansk Folkepartis retorik och politik. Det var en politisk och strategisk felbedömning som bidrog till att hålla invandringsfrågan i politikens centrum.

En förklaring till att Socialdemokraterna nu har möjlighet att vinna är att invandring inte längre är lika viktigt för väljarna.

Valet handlar i stället om ekonomiska frågor. Tillväxten är usel, budgetunderskottet ökar och bomarknaden riskerar att kollapsa.

Den nuvarande statsministern, Lars Løkke Rasmussen, verkar sönderregerad och trött. Helle Thorning-Schmidt framstår som aktiv och framåt.

Det behövs.

Att tvätta bort den solkiga bild av Danmark som Dansk Folkeparti lämnar efter sig kommer tyvärr ta tid.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg