Ledare

Ingen spritbil för Hamilton

Av: 

Björn Fridén

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Folkpartiets alkoholpolitiske talesperson Carl B Hamilton har föreslagit att Systembolaget ska göra hemleveranser. Öppna gränser gör att tillgängligheten måste öka för att bevara alkoholmonopolets trovärdighet, menar han. Att egenimporten avtar och att Systembolaget har som uppgift att minska drickandet, inte öka det, ingår inte i Hamiltons analys.

I TV4:s morgonsoffa säger han sedan att det här inte kommer att öka drickandet eftersom fattiga ändå inte har råd med hemkörning. Som om alkoholproblem inte­ existerade bland folk som har råd.

Liknande utspel kommer med jämna mellanrum från högerkanten. Olika liberala­ debattörer kommer med det ena förslaget för uppluckrat alkoholmonopol efter det andra. Motiveringen är alltid densamma – den restriktiva alkoholpolitiken ska räddas. Därför måste alkoholmonopolet naggas lite i kanten.

Ingenstans tycks de inse att hotet mot en restriktiv alkoholpolitik är de själva. Att det är de, och möjligen någon sur grupp på Facebook, som är intresserade av skrotat alkoholmonopol. Det folkliga stödet för det är i övrigt kompakt.

Syftet med alkoholmonopolet är att minska tillflödet av alkohol, eftersom alkohol har en hel del tråkiga bieffekter. Den stora majoritet som klarar av att hantera sitt drickande avsäger sig rätten att köpa vin på macken vid midnatt, till förmån för dem som inte kan hantera det. Att det inte är något väldigt ingrepp i individens frihet har liberalerna aldrig begripit.

Samtidigt driver regeringen på om gårdsförsäljning. Där tyder mycket på att det blir spritförsäljning nere på gården snarare än pittoreska vingårdar. Kompletterat med Hamiltons lika pittoreska spritbil så får man en ganska god inblick i borgerlighetens alkoholpolitiska vision.

Den är inte vacker.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!