Mejla

Eva Franchell

Och här luktar det lobbying ...

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det osar svavel i politikens korridorer.

Bråket började i den borgerliga alliansregeringen för ett drygt år sedan. Nu har det spritt sig till Socialdemokraterna där partimedlemmar lobbar mot partimedlemmar.

Striden har hela tiden handlat om svaveldirektivet. Ett beslut i FN-organet IMO som innebär att fartyg måste minska sina utsläpp av svavel.

Fakta är att svavel finns i fartygsbränsle och att det bildar svaveldioxid som leder till försurning av mark och vatten. Människor, djur och natur påverkas av det sura regnet. Tiotusentals européer beräknas dö i förtid varje år på grund av svavelutsläppen.

En fjärdedel av utsläppen över Sverige kommer från sjöfarten i Östersjön och Nordsjön.

Inom regeringen har svavelstriden stått mellan näringsdepartementet och miljödepartementet och det är de centerpartistiska miljöministrarna Andreas Carlgren och

Lena Ek som har gått segrande ut striden. IMO:s svaveldirektiv ska införas 2015 i Östersjön, Nordsjön och Engelska kanal­en. Resten av EU kommer efter och får inte fullt så hårda krav.

Socialdemokraterna i EU-parlament­et har röstat för direktivet. 

Men i helgen avslöjade tidningen Expressen att de tre socialdemokratiska riksdagsledamöterna Ingemar Nilsson, Hans Hoff och Sven-Erik Bucht fortsätter att bekämpa miljödirektivet. Med stöd av Svenskt Näringsliv (!) ska de tre nu resa runt och försöka övertala centerpartistiska kommunalpolitiker.

De vill komma år den centerpartistiska miljöministern och målet är fortsatt svavelspridning. Men hur var det nu partiledaren Stefan Löfven uttryckte sig härom dagen? Ska Sverige leda omställningen till ny teknik?

Menar han allvar med att Sverige ska bli miljöbäst får han snarast ta ett samtal med de tre S-ledamöterna.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell