Mejla

Anders Lindberg

Omänskligt att utvisa barnen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

20 FEBRUARI 2013. Flyktingpolitik

Att vara nio år är ett stort äventyr. Sveriges internationellt mest kända barn, ­Pippi Långstrump, är just nio år. Hinok Zakir som bor i Kvissleby utanför Sund­svall är lika gammal.

Läser man Bokus topplista över böcker för nioåringar ligger Tom Sawyer av Mark Twain på åttonde plats. Sawyer växer upp i en annan småstad, Antebellum South vid Mississippi, han lär sig fiska, går på skattjakt och drömmer om framtiden.

Men i stället för att lära sig fiska, läsa Harry Potter och fortsätta fjärde klass i Soledeskolan i Kvissleby ska Hinok ­Zakir utvisas till Etiopien.

– Det är svårt att förklara varför Hinok som är född i Sverige, som har levt hela sitt liv här, barnen tycker att han är lika svensk som dom, ska åka till Etiopien, s­äger Hinoks lärare, Katarina Lövbom till Sveriges Television.

Hinok föddes i Västerås för nio år ­sedan och har bott hela sitt liv i Sverige. Men enligt migrationsdomstolen har han, och hans två yngre bröder, inte tillräcklig anknytning till Sverige för att få stanna.

Resonemanget kan låta paradoxalt, barnen är ­födda i Sverige och har ­aldrig varit i Etiopien. I själva verket har de bara anknytning till Sverige.

Ska utgå från barnets bästa

Men Hinoks fall visar på två systemfel i svensk flyktingpolitik. Ansvaret för dessa faller tungt på både Socialdemokraterna och Moderaterna.

För det första väger barns rättigheter och perspektiv för lätt. Enligt barnkonventionen, som Sverige skrivit på, ska ­beslut utgå ifrån barnets bästa. Men barnkonventionen har inte införts som lag och domstolarna tar därför inte tillräcklig hänsyn till den.

Det är också för svårt att få stanna av rent humanitära skäl. Enligt lagen krävs ”synnerligen ömmande omständig­heter”.

För en jurist betyder ordet ”synner­ligen” ungefär samma sak som ”aldrig”.

Båda systemfelen är en fråga om lagstiftning och skulle kunna åtgärdas omgående. Om den politiska viljan fanns.

I stället är det politiskt prioriterat av Tobias Billström (M) att utvisa Hinok och andra i hans situation. Regeringen har ­nyligen gett polisen stränga direktiv att spåra upp och utvisa ännu fler. Hittills är 7 500 flyktingar registrerade för tvångsutvisning.

Fullkomligt omänskligt

Detta är verkligheten bakom talet om en ”generös flyktingpolitik”.

I Sveriges riksdag sitter det rasistiska partiet Sverigedemokraterna och vill utvisa ännu fler. Även från Tobias Billström har liknande tongångar hörts.

Men för de allra flesta i vårt land framstår det som fullkomligt omänskligt att utvisa ett barn som vuxit upp och bott ­hela sitt liv här. Det borde helt enkelt ­inte få ske.

Inte i vårt namn.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN