Mejla

Anders Lindberg

Låt inte terrorn ta över i Sahara

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Krävs engagemang Tillsammans med västafrikanska styrkor och Malis egen försvarsmakt kommer Frankrike med största sannolikhet att vinna militärt. Men att återuppbygga en fungerande stat är något helt annat – det går inte att skjuta bort fattigdom.
Foto: GRAFIK: FREDRIK PERSSON
Krävs engagemang Tillsammans med västafrikanska styrkor och Malis egen försvarsmakt kommer Frankrike med största sannolikhet att vinna militärt. Men att återuppbygga en fungerande stat är något helt annat – det går inte att skjuta bort fattigdom.

29 JANUARI 2013. Mali

I somras började islamister från Ansar al-Din förstöra de berömda muslimska gravarna från 1300-talet i Timbuktu.

Rörelsen, som har kopplingar till al-Qaida, var då med och kontrollerade stora delar av norra Mali.

– Vi kommer att rasera allting, även om mausoleerna ligger inne i moskéerna, och sedan ska vi förstöra alla mausoleer i hela Timbuktu, sa en företrädare för Ansar al-Din till nyhetsbyrån AFP.

Mausoleerna och templen i Timbuktu är världsarv enligt Unesco. Men de strider mot Ansar al-Dins strikta tolkning av islam. Hur stor skada som faktiskt orsakats återstår att se.

I går kväll kom nyheten att franska förband har tagit kontroll över Timbuktu. Enligt rapporterna var motståndet sparsamt.

Frankrike och västvärlden har på visst avstånd följt utvecklingen i Mali sedan januari 2012 då rebeller i norra Mali påbörjade ett uppror mot centralregeringen. I mars gjorde Malis armé militärkupp och sedan dess har landet allt mer glidit mot att bli Västafrikas motsvarighet till Somalia.

Rebellstyrkor mot Bamako

Den 12 oktober beslutade FN:s säkerhetsråd om en militär intervention i Mali. De gav uppdraget till Ecowas, en regional organisation för de västafrikanska staterna, att utarbeta militära planer. Den 20 december upprepade säkerhetsrådet sitt enhälliga beslut.

I januari 2013 började rebellstyrkor röra sig söderut mot huvudstaden Bamako. Det var i detta läge Frankrike valde att gå in och stoppa rebellerna. Alternativet hade kunnat vara att islamistrebellerna ockuperat hela Mali.

Med största sannolikhet kommer Frankrike, tillsammans med västafrikanska styrkor och Malis egen försvarsmakt, att vinna militärt. Men det är en helt annan sak att återuppbygga en fungerande stat.

Kräver engagemang och pengar

Man kan inte skjuta bort fattigdom eller maktlöshet. Det går inte att flygbomba fram ekonomisk utveckling och rättsstatens principer.

Att bidra till långsiktig utveckling är en civil uppgift som kommer att ta tid och kräva både engagemang och pengar från EU. Än så länge finns den viljan, men hur länge?

Problemet är att det i dag finns ett sammanhängande område från Afghanistan i öster, via Adenviken och Somalia, till Mali i Västafrika med sönderfallande stater där droger, vapen och internationell organiserad brottslighet rör sig relativt fritt. Detta laglösa land är en utmärkt grogrund för internationell terrorism.

Hittills har Europa stått ganska handfallna inför utvecklingen. Det som hänt i Mali är borde vara en tydlig väckarklocka.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN