Mejla

Daniel Swedin

S-partiers ansvar att hitta vägarna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

FRAMTID STAVAS RÖTT  Vår tids utmaningar behöver socialdemokrati – och det är socialdemokraters skyldighet att hitta vägarna framåt.
FRAMTID STAVAS RÖTT Vår tids utmaningar behöver socialdemokrati – och det är socialdemokraters skyldighet att hitta vägarna framåt.

LEDARE

På torsdagseftermiddagen blev det klart att det högerextrema partiet Sannfinländarna tas in i den nya finska regeringen.

Några timmar senare stod det klart att David Cameron kan fortsätta som premiärminister och att det konservativa partiet får styra vidare i Storbritannien. I Bryssel sitter tories och sannfinländare i samma partigrupp, enade i sitt motstånd mot europasamarbete och ­pluralism.

Torsdagens val i Storbritannien var å ena sidan en katastrof för det socialliberala partiet ­Liberaldemokraterna, å andra sidan ett dråpslag för social­demokratiska Labour.

Investeringar behövs

Labour förlorade väljare till alla partier, stora som små. Till vänsterpopulistisk nationalism i Skottland och till en konservatism som eskalerat i nationalism i England.

Partiets dåliga trovärdighet i ekonomiska frågor och ickeförtroendet för Ed Miliband som ledare är förklaringar till valförlusten som lär fram­föras.

Men låt oss lyfta blicken. ­Varför går det så dåligt för ­europeisk socialdemokrati, från Frankrike till Finland, från Danmark till Grekland?

Vi lever i en tid där Världsbanken, valutafonden IMF och ekonomer talar om att det vår del av världen nu ­behöver är djärva satsningar mot ojämlikhet och kraft­fulla investeringar i infrastruktur, bostäder, hållbar energi, barnomsorg och utbildning. ­Bara så kan vi knäcka arbets­lösheten och få i gång ekonomin.

Facket har försvagats

Och bortom stjärnekono­merna så är det ju sådant här som är problem i människors vardag.

Svaret på de problemen borde vara klassisk samhällsbyggarpolitik – en gren där social­demokraterna en gång var ­dominerande. Men det är inte svaret vi får.

Politik handlar om att samla och utöva inflytande och ­kanske kan vi söka en förklaring här.

Under de senaste 20 åren har de socialdemokratiska partiernas band till fackförenings­rörelsen försvagats. På många platser är socialdemokratin ­inte längre en plats där en organiserad arbetarklass möter framstegsinriktade intellektuella. Samtidigt förlorar man medlemmar.

Bara S vet vägen framåt

Framgångarna för skotska ­nationalpartiet SNP hotar slita sönder den brittiska ­unionen, men de lyckades locka 100 000 av fem miljoner skottar att ­teckna medlemskap i partiet.

Bortom krav på skotsk självständighet förmådde de också samla halva skotska folket kring ideal som rättvisa, minskade klyftor och utbyggd välfärd.

Att leverera blir svårare för SNP, men kanske finns det ­något att lära där.

I en tid när tidens utmaningar kräver socialdemokrati är det faktiskt socialdemokraters skyldighet att hitta vägarna framåt.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Parlamentsvalet i Storbritannien 2015

Socialdemokraterna

Daniel Swedin