Mejla

Somar Al Naher

Alliansen lämnade en socialtjänst i kris

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: BJÖRN LINDAHL

3 AUGUSTI 2015. Socialpolitiken

Alexander är en 13 år gammal pojke som har varit hemlös i ett och ett halvt år. Det var när hans sjukskrivna mamma förlorade sin rätt till sjukersättningen som det började gå snett. Pengarna räckte inte längre till och de blev av med sin lägenhet. Ingen ny hyresvärd ville ha Alexander och hans föräldrar eftersom familjen hade betalningsanmärkningar. Inte heller kan socialtjänsten, som är sista skyddsnätet i samhället, hjälpa pojken eftersom det fattas lägenheter att förmedla.

Mer krav utan resurser

Bostadsbrist, hårdare krav på hyresgäster, ökad arbetslöshet, tuffare regler i sjukförsäkringen och allt färre som kvalar in till a-kassan är några av orsakerna till varför allt fler tvingas vända sig till socialtjänsten. Samtidigt har krav på administration och kontroll av klienter ökat utan att mer resurser skjutits till. Det säger sig självt: om arbetsbördan inte matchar resurserna går verksamheten på knäna.

Ohederlig förklaring

Men bland högerdebattörer har det blivit populärt att förklara välfärdens kris med att Sverige tar emot flyktingar. Man försöker helt enkelt ställa olika grupper mot varandra. Att Sverige tar emot flyktingar ska då vara orsaken till haveriet inom socialtjänsten. Visserligen är det en tacksam förklaringsmodell men den är knappast särskilt hederlig. Problemen började långt innan.

Under flera år har biståndshandläggare och socialsekreterare larmat utan politisk lyhördhet. Tvärtom. Moderaterna satte prestige i att mala sönder trygghetssystemen. Arbetslösa som borde ha fått a-kassa hamnade i stället i knät på social-kontoren. Förra året kom det siffror som visar att bara fyra av tio arbetslösa får ersättning från a-kassan. Vilket är en halvering jämfört med år 2006. Därför är det kanske inte så konstigt att varannan som söker socialbidrag gör det på grund av arbetslöshet. Socialkontoren har fullt upp med vuxna som inte borde vara där.

Och många av dem som väl lyckas kvala in till a-kassan kommer inte ens upp till samma nivå som försörjningsstödet.

Det handlar om politiska prioriteringar. Vad är viktigast: Att folk får skatterabatt för att anlita städhjälp och renovera fungerande kök? Eller att trygghetssystemen och bostadsmarknaden fungerar?

”Kan inte ta hem vänner”

Socialpolitiken måste återfå en tydlig plats med den nya regeringen.

Alexander bor hos några vänner och sover på en luft-madrass på golvet. Bredvid sig har han sina kläder i papperskassar.

– Man kan inte ta hem kompisar och så kan man inte göra läxor och sånt, säger Alexander till P4 Göteborg.

avSomar Al Naher

ARTIKELN HANDLAR OM