Linnea Swedenmark

 Regnbågsflagga  på brunskjortan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det kallas för pinkwashing.

Att symboliskt stödja HBTQ-rättig­heter för att framstå som tolerant, men att göra detta som en strategi för att rättfärdiga andra saker.

Ett exempel är att hetsa mot grupper men mena att detta görs med den goda avsikten att skydda HBTQ-personer. På det sättet kan rasism döljas under en regnbågsflagga för att framstå som ­finare.

Israeliska aktivister har protesterat mot att Israel använder HBTQ-rättig­heter som ett argument för att fram­ställa landet som öppet. Demonstranterna har påpekat att så länge HBTQ-personer i Palestina tvingas bo i världens största fängelse finns ingen öppenhet att tala om.

’Ett hot mot HBTQ-världen’

Samma vecka som Pride ordnades i Stockholm för tre år sedan höll den ­antimuslimska organisationen English defence league ett möte i samma stad.

Alexander Bengtsson från Expo ­berättade då för Sveriges Radio att antimuslimska rörelser i Europa försökt ­vinna stöd genom att peka ut islam och framställa alla muslimer som ett hot mot HBTQ-världen. English defence league sägs till och med ha försökt starta en ­avdelning för just HBTQ-personer. ­Genom att ställa grupper mot varandra vill högerextrema och andra intoleranta grupper få till en konflikt.

Alexander Bengtsson påpekade då för tre år sedan att detta inte lyckats så bra i Sverige.

Skapar en konflikt

I dag ordnar två personer med kopplingar till högerextrema miljöer ett eget pridetåg i Järva utanför Stockholm.

Initiativtagarna beskriver i en artikel hur hatiska värderingar mot olika ­sexuella minoriteter kom till Sverige med invandringen. Öppenhet framställs som något svenskt som invandrare kan hota.

De ordnar inte paraden för att de plötsligt är intresserade av mänskliga rättigheter.

De gör det för att skapa en konflikt.

Högerextrema i andra delar av Europa bekämpar Prideparader med våld.

I Sverige anordnas egna eftersom de vill få till en motsättning där mänskliga rättigheter och invandring skulle stå emot varandra.

Del av en politisk strategi

Det är inte bara två knäppisar som ordnar en egen parad utanför Stockholm, det är en dyster påminnelse om vad som står på spel. Pride är inte bara fest och kärlek.

Det är också verklig kamp. På vissa håll attackeras pridetåg av extremister. ­Andra gånger förklär sig hatet genom att vira in sig i en regnbågsflagga.

Pridetåget i Järva i dag är ingen kärleksfest.

Det är en del av en politisk strategi där muslimer alltid är fienden.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.