Mejla

Eva Franchell

Arja är inte död, hon har bara blivit gammal

Åldersdiskriminering har blivit en kvinnofälla

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Robin Lorentz-Allard

Nej, du är inte död Arja Saijonmaa. Du är bara gammal och för de som är äldre finns det sällan någon pardon.

Att du kom sist i Melodifestivalen var bara logiskt. Äldre människor brukar väljas bort. Åldersdiskrimineringen genomsyrar hela samhället och som vanligt är det framför allt kvinnor som drabbas. 

Du har ändå klarat dig bra Arja, du har hunnit fylla 74. Redan efter 40 har många kvinnor svårt att väcka uppmärksamhet och för de som fyllt 50 brukar det sällan finnas några uppdrag.

Det spelar ingen roll om de är kompetenta eller sjunger bra, de som är så gamla anses ingenting att ha.

Ändå vill regeringen och de borgerliga partierna i pensionsgruppen att vi ska arbeta ännu lite längre upp i åren. De som inte vill bli fattigpensionärer får i framtiden jobba tills de fyllt 69. Eftersom ingen vill anställa en gamling har socialförsäkringsminister Annika Strandhäll någon vag idé om att utslitna och ratade kvinnor ska starta egna företag för att klara de där sista åren. Men vad är det för uppdrag de då skulle få utföra?

Den som kollar på jobbsajter som Veteranpoolen och Veterankraft vet att det i princip bara handlar om barnpassning, fönsterputs och städning. Tunga jobb som knappast passar en utsliten kvinnokropp.

Inget fel på kvinnor

Egentligen är det ju inget fel på kvinnorna. De är erfarna, kloka och simultana, det är deras kroppar som har slitits i vård, skola och omsorg. Många av kvinnorna orkar inte ens jobba fram till nuvarande pensionsålder så hur ska de kunna ta städjobb för att klara pensionen?

Det är arbetsmiljön som måste anpassas om vi ska klara pensionsproblemet. Stress och hög arbetsbelastning är inte bra för någon. Det är arbetsgivarnas ansvar att underlätta för de äldre så att de kan jobba kvar. Unga medarbetare måste också orka bli gamla på sina arbetsplatser. 

Man kan tycka att regeringen och pensionsgruppen tänker bakvänt. De borde ha börjat med att förbättra arbetsmiljön för att sedan höja pensionsåldern och inte tvärtom.

Åldersdiskriminering drabbar allt fler

Om Annika Strandhäll vill att vi ska jobba längre får hon dessutom ta itu med samhällets attityder. Åldersdiskrimineringen drabbar allt lägre åldrar och har blivit ytterligare en kvinnofälla i arbetslivet. Det är ett problem för de kvinnor som ratas, men också för arbetsgivarna som förlorar kompetens och kontinuitet. Vuxna kvinnor vabbar inte. Kravet på likabehandling borde även gälla ålder.

Egentligen är det inte så svårt. Melodifestivalen är ju ett ganska enkelt koncept. Ett visst antal artister sjunger och tittarna röstar, alla borde kunna vara med. Men med allt mer hippa och ungdomliga inslag tröttnar den äldre befolkningen och därmed riskerar Arja Saijonmaa att bara bli ett pittoreskt inslag. Någon att nästan skratta åt och det ödet förtjänar ingen som jobbat och slitit i ett helt liv.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.