ÅSIKT

C försvarar slaveriet på nagelsalongen

Nagelskulptörer tvingas betala tillbaka sin lön

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: MAGNUS SANDBERG
Anställda på en av Sveriges största nagelkedjor vittnar om att de tvingas betala tillbaka stora delar av sin lön till arbetsgivaren varje månad. När de klagar riskerar de att få lämna landet. 

– Varje månad gav han mig en liten lapp där det stod hur mycket jag hade jobbat och då fick jag betala mellanskillnaden mellan lönen som stod på lappen och pengarna på mitt bankkonto.

En kvinna som SVT intervjuat berättar hur hennes arbetsgivare – chef på en stor svensk nagelskulptörskedja - tvingat henne att betala tillbaka stora delar av sin lön till arbetsgivaren varje månad.

Hon är nu inte ensam. SVT:s Uppdrag granskning har träffat flera anställda som kommit till Sverige för att arbeta på kedjans nagelsalonger runt om i Sverige, och bilden bekräftas gång på gång.

Dessutom är arbetsförhållandena sådana att kvinnorna – många arbetskraftsinvandrare från Vietnam som betalat tiotusentals kronor till arbetsgivaren för att få ett arbetserbjudande – tvingas arbeta tio timmar om dagen, sex dagar i veckan utan övertidsersättning eller semester. Om man klagar avslutar arbetsgivaren anställningen och då måste man packa väskorna och resa hem igen.

Det är nu elva år sedan den borgerliga regeringen gjorde upp med Miljöpartiet om att förenkla reglerna kring arbetskraftsinvandring. Arbetsgivarna söker tillstånd hos Migrationsverket innan gästarbetaren kan flytta hit. Verket prövar i princip bara om villkoren är avtalsenliga och om den som anställs tjänar minst 13 000 kronor i månaden. Arbetserbjudandet är inte rättsligt bindande och oseriösa arbetsgivare kan skicka in ett papper med påhittade siffror till Migrationsverket och sedan är det bara att köra.

Sedan dess har varenda tidning, tv-kanal och radiostation kunnat berätta hur bärplockare, tillverkningsarbetare, anställda på restauranger och skogsarbetare lockats till Sverige med löften om arbete men sedan exploaterats. Vi har läst om slavlönerna, hört om boenden i misär, om skuldsättning och hur en marknad för människohandlare och arbetstillståndsförsäljare vuxit fram.

I det så kallade januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet står det att dagens regler för arbetskraftsinvandring ska värnas. En förhandlingsseger för liberaler och miljöpartister, förstås. Men det kan inte betyda att ett system som är helt på arbetsgivarnas villkor och där människor förslavas bara rullar på.

Generösa regler för arbetskraftsinvandring kräver riktiga regler om resultatet inte ska bli att människor hänsynslöst utnyttjas. Det måste till och med centerpartister och miljöpartister begripa.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM