ÅSIKT

SD-toppens fiffel skadar demokratin

Politiker gav sig själv dubbel lön

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Sverigedemokraternas ledare i Stockholms kommunfullmäktige, Peter Wallmark, har lyckats kapa åt sig dubbla löner. Den halva miljon han har för uppdraget förslog inte, så Wallmark tog jobbet som assistent åt sig själv. Stockholms skattebetalare står för räkningen.

Han har dessutom anställt sin fru som politisk sekreterare i Stadshuset. Det kunde Aftonbladet berätta i morse.

Sverigedemokraterna i Stockholm har använt sig av arrangemanget tidigare.

– Det inget felaktigt, säger Wallmark själv i Aftonbladets program 200 sekunder.

– Under mina 20 år i stadshuset har jag aldrig sett något liknande, säger kommunens personaldirektör Anita Lidberg.

Frågan är om vi alls borde vara förvånade. Sverigedemokraterna är knappaste ett parti som alla andra. Det bygger sitt politiska stöd på rädsla och missnöje, och partiet missar aldrig ett tillfälle att spä på förakt mot politiker i största allmänhet.

Politiker framställs som odugliga

Våra förtroendevalda framställs som odugliga, ansvarslösa och - kanske framför allt - giriga.

Med den utgångspunkten är det kanske inte så konstigt att passa på att skaffa sig dubbla löner när möjligheten ges. Och det är kanske inte heller så konstigt att just sverigedemokrater väldigt ofta fortsatt att till exempel kvittera ut riksdagsarvodet trots att de i praktiken lämnat arbetet i parlamentet.

Å andra sidan, Wallmarks väljare har sannolikt röstat på honom just därför att de trodde att det skulle innebära en förändring. För många av den är nog en halv miljon en ganska hygglig årsinkomst. Visst, det är lägre än de borgarråd som förväntas ta ansvar för staden men de flesta tvingas ordna fram smör och bröd på bordet för betydligt mindre än så.

Vanligt folk har låga löner

I genomsnitt tjänade svenskarna drygt 400 000 kronor förra året, men i till exempel hemservicebranschen som är stor i Stockholm hamnade medellönerna bara på runt 250 000 kronor. Hälften så mycket som den lön Wallmark tyckte han behövde fylla upp genom att anställa sig själv.

Rofferiet i Stockholms stadshus är naturligtvis ett problem för Sverigedemokraterna, och för skattebetalarna i huvudstaden. Men det är också ett problem för oss alla. Politiker i allmänhet förtjänar nämligen inte att föraktas. De kan ha dåliga idéer och lägga dåliga förslag. Men de sysslar med politik därför att de vill förbättra samhället, inte i första hand för att skaffa sig privilegier.

När missnöjespolitiker som Peter Wallmark missbrukar systemet finns risken att vreden övergår i uppgivenhet. Och inget är farligare för demokratin än just det.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM