ÅSIKT

Statsministern föregriper utredningarna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Statsminister Göran Persson bemötte igår kritiken mot att han och utrikesminister Laila Freivalds reagerade alltför sent på flodvågskatastrofen i Asien. Han lade skulden på tjänstemän på utrikesdepartementet, UD.

”Faxrapporter från katastrofområdet fanns på UD, men rapporterades inte till oss förrän på måndagen. Då först fick regeringen klart för sig hur många svenskar som var drabbade”, förklarade Persson.

Göran Persson förnekade att han vill peka ut syndabockar utan hävdade att han bara beskriver vad som hänt. Men han sa att enskilda tjänstemän inte levt upp till vad de borde göra utan misslyckats i sin arbetsuppgift.

Det är märkligt att statsministern, innan den interna granskningen på UD är klar och medborgarkommissionen ens är utsedd, offentligt pekar ut UD-tjänstemän.

Kritiken mot Persson och Freivalds har varit hård – kanske orättvist hård. Det får visa sig när utredningarna är klara. Men det är en kritik ministrar får räkna med i skarpa lägen.

Statsministern borde ha väntat med sitt försvar tills misstagen klarlagts. Att oprecist lägga skulden på ”någon” på UD riskerar att göra ont värre. Det drabbar hela utrikesdepartementet och får statsministern att framstå som att han vill fly ansvaret.