Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evert, Eilert

Stoppa hiv med ödmjuk praktik

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-13

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kofi Annan öppningstalade när den femtonde internationella konferensen mot hiv och aids startade i går i Thailand. Under dagen besökte han, tillsammans frun Nane Annan, också hivsjuka på ett sjukhus i huvudstaden Bangkok.

I Bangkok, Thailand, möts just nu 17 000 forskare, läkare, politiker och aktivister på den femtonde internationella konferensen mot hiv och aids.

Vid öppningen talade Kofi Annan, FN:s generalsekreterare, om hiv och aids ur ett genusperspektiv. Det är sjukdomar som drabbar flickor och kvinnor när män tvingar sig på dem. Därför måste män ta ett större ansvar för att stoppa spridningen av hiv och aids.

Rekordmånga smittas av hiv

Kofi Annan talade också om behovet av handling från makthavarnas sida. Det är dags att sluta stoppa huvudet i sanden, att sluta skämmas och att sluta gömma sig bakom en slöja av apati, sa han.

Det är viktiga markeringar från FN i en tid när hiv och aids sprider sig som en löpeld över den fattiga delen av världen. Bara i fjol smittades fem miljoner personer av hiv. Det är nytt rekord. Samtidigt är bromsmediciner fortfarande en lyx som bara några få har råd med.

Situationen blir inte bättre av att den amerikanska Bush-administrationen lierar sig med lokala makthavare i Afrika och Asien och predikar avhållsamhet istället för prevention – osynliggörande av sexualiteten istället för gratis kondomer och bra sexualupplysning. Globala orättvisor och en gammalmodig syn på människors lust är hivepidemins bästa grogrund.

Även här hemma lever debatten om hivpreventionen. Partybåten Patricia vid Slussen i Stockholm har gayklubb varje söndag. Killar från RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, rör sig mellan barerna, i den dunkande schlagermusiken, och delar ut kondomer. Så tar RFSL ansvar för hivpreventionen.

Samtidigt kritiserar RFSL, tillsammans med RFSU och de hivpositivas egen organisation RFHP, den nya smittskyddslag som trädde i kraft den första juli. Lagen innehåller, förutom rätten till vård och behandling, informationsplikt och en möjlighet till tvångsisolering. Så förminskas hiv till ett individuellt problem – när det i själva verket också är strukturellt. Alltför stort ansvar läggs på den hivpositiva och alltför lite ansvar faller på omgivningen.

Bäst med ödmjuk praktik

Informationsplikten signalerar att den hivpositiva bär hela ansvaret för att inte sprida smittan vidare. Människor som tror att de är friska kan då underlåta att skydda sig. Risken för att hiv sprids ökar. På samma sätt riskerar möjligheten till tvångisolering att bli kontraproduktiv. Personer som misstänker att de bär på hiv kan undvika att testa sig och att söka vård, eftersom de då riskerar att tvångsisoleras.

Både här hemma och ute i världen är det tydligt att hivbekämpningen lyckas bäst om den bedrivs i ödmjuk praktik istället för i dogmatisk teori. Både svenska och internationella politiker måste inse det.

ÅP