Mejla

Josefina Skerk

16-årig palestinska åtalas för en örfil

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Igår inleddes rättegången mot sjuttonåriga Ahed Tamimi i israelisk militärdomstol. Hon riskerar tio års fängelse för att som sextonåring ha örfilat och puttat en israelisk soldat sedan hennes kusin skjutits i ansiktet.

Hon är ett av alla de palestinska barn som växt upp under israelisk ockupation. Marken i hennes by är täckt av ammunition från soldaternas vapen, vägen till skolan blockeras ofta av vägspärrar och många ur hennes familj har mördats eller åkt in och ut ur fängelse för sina protester.

Stor upprördhet

Soldaterna lät örfilen passera, något som väckte stor upprördhet i Israel. Det hela fångades på film av Ahed Tamimis mamma och efter att filmen började spridas stormade militären deras hem en natt och grep både Ahed och hennes mamma. Tongångarna i Israel är hårda, utbildningsministern har sagt att han anser att Ahed Tamimi borde sitta i fängelse resten av livet.

Runt 330 palestinska barn sitter i israeliska fängelser. Till skillnad från bosättare så prövas palestiniernas brott i militärdomstol med militärer som domare. I princip alla som åtalas fälls, och brotten kan utgöras av fredliga protester eller att som Ahed Tamimis mammas, att ha filmat vad som händer.

Oproportionerligt

Amnesty kallar åtalet helt oproportionerligt och säger att videon visar att en obeväpnad flickas påhopp på beväpnade militärer i skyddsuniform visar att hon inte utgjorde något hot. De kräver att hon omedelbart släpps.

En flickas som örfilar en beväpnad soldat är mer än en pinsam händelse för Israel. Det prövar hela frågan om Israel verkligen är Mellanösterns enda demokrati, som många kallar landet. För vad är en demokrati utan att alla är lika inför lagen, utan en domstol som också kan fria och där straffen står i proportion till brotten?

Av: 

Josefina Skerk

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Israel

Palestina