Borg tvingas svälja paddan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Politik är konsten att svälja paddor utan att grimasera, skrev Carlos Fuentes. Hösten är här och Anders Borg ska lägga budget i linje med en fyra år gammal politisk berättelse som blir allt svårare att få ner. Till och med för regeringen.

Finansministern är som bekant hopplöst förälskad i ologiska metaforer. Anders Borg har pratat om en "vargavinter " som har "rivit och slitit som en höststorm" och på Moderaternas arbetstämma sa han att denna "vinter" (som alltså egentligen var en höst) lämnat efter sig "is och drivor som en vinterstorm". Aftonbladets ledarsida (som gör sitt bästa med att översätta Anders Borg till svenska) tror att finansministern vill säga att det finns tecken på återhämtning men att en del av krisens effekter riskerar att bli permanenta.

I det har Borg naturligtvis rätt. Den europeiska ekonomin beräknas växa med en procent 2010. Optimisterna hoppas på att en ny kommission kan lägga fram en omarbetad Lissabonstrategi för att få fart på tillväxten. Pessimisterna tror på en utveckling i form av ett W - nästa år faller vi handlöst en andra gång. Oavsett gör Anders Borg rätt som skjuter till tio miljarder för att rädda jobb och välfärd i svenska kommuner och landsting.

Finansministerns övergripande problem är desto större. Borg har inte lyckats göra vad han sa att han skulle göra under mandatperioden och att han vet om det. Tidningen Fokus förstasida uttryckte saken som "Planen som slog fel" - En försvagad a-kassa skulle minska arbetslösheten och finansiera skattesänkningar åt de grupper som sedan skulle få regeringen omvald. I stället har hundratusentals lämnat a-kassan, arbetslösheten skjuter i höjden och socialbidragen ökar.

Men att de ekonomiska recept man gick till val på inte fungerat kan Anders Borg inte erkänna. Konfliktlinjen mot oppositionen i termer av att tro eller inte tro på jobbskatteavdragets magiska effekter måste upprätthållas eftersom Moderaterna inte kan komma på något bätre just nu. Ett parti som slängde ut hela sitt ideologiska arv för ett antal PM skrivna av Borg kan lätt tappa styrfart när receptet i dessa kraschlandar mot verkligheten.

Denna padda måste Anders Borg nu svälja utan att grimasera i debatten och samtidigt som han sväljer måste han fortsätta prata om att "det måste löna sig att arbeta" som om inget hänt och alltihopa måste dessutom utföras medan han diskret backar gällande ubildningssatsningar och kommunpengar. För de slantar som nu finns kvar efter att skatten har sänkts med 85 miljarder.

Snacka om politiska cirkuskonster! Välkomna till höstens budgetdebatt!

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN