Mejla

Ingvar Persson

Varken fri eller rättvis handel

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: JOSHUA ROBERTS / X01909

Efter mötet med EU-kommissionen i veckan visade Donald Trump åter upp sin särskilda känsla för nyanser. ”En stor dag för fri och rättvis handel” deklarerade den amerikanske presidenten och fick det att låta som världen tagit ett stort steg mot en bättre ordning.

Sanningen är att världshandeln knappast rör sig mot större frihet, och att den framför allt inte är det minsta rättvis.

Oroas över protektionism

I helgen möts ledarna för de så kallade Brics-länderna – Kina, Brasilien, Ryssland, Indien och Sydafrika – i Johannesburg för att diskutera just frihandel och amerikanska tullar. Presidenter och premiärministrar i växande ekonomier oroas över den växande protektionismen.

Hemma i Nordamerika fortsätter Trump att hota den tillträdande mexikanske presidenten Andrés Manuel López Obrador om han inte snabbt accepterar en omförhandling av frihandelsavtalet Nafta.

Ingen stor dag

”Annars måste jag välja en annan riktning” skrev Trump med en formulering som hade kunnat vara hämtad från filmen Gudfadern.

Tullarna på stål och aluminium från bland annat Sverige gäller fortfarande.

En stor dag för fri handel? Knappast.

Och rättvis? Nej det har världshandeln aldrig varit.

Det har snart gått 20 år sedan den kanadensiska journalisten Naomi Klein i sin bok ”No Logo” beskrev hur transnationella företag jagade runt världen i jakt på den billigaste arbetskraften. Sedan dess har mycket lite förändrats.

Dumpingen av arbetsvillkor och miljöansvar fortsätter.

Ändå är naturligtvis Jean-Claude Juncker och Cecilia Malmströms besök i Vita Huset en framgång. Risken för nya och upptrappade tullar tycks för stunden vara avvärjd, liksom hotet mot den svenska fordonsindustrin. Samtalen fortsätter, och det är alltid något.

Fri och rättvis handel får vi prata om en annan dag.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.