ÅSIKT

Trakasserier på jobbet får inte bli till vardag

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN

I dag meddelade minister Lena Hallengren att arbetsmiljön för personliga assistenter ska utredas. Yrkesgruppen är Sveriges elfte största med över 70 000 anställda. Samtidigt är kåren utsatt och många anmäler trakasserier på jobbet. Mellan 2012 och 2017 anmälde minst 43 personliga assistenter arbetssjukdomar som orsakats av sexuella trakasserier, vilket är mer än någon annan yrkesgrupp.

Utredningen är viktigt för att samhället ska kunna försvara en stor och kvinnodominerad yrkesgrupp. Antalet personer som arbetar med personlig assistans har ökat kraftigt de senaste tio åren, och enligt Statistiska centralbyrån är 76 procent av dem kvinnor.

Otrygga anställningar

Många personliga assistenter är visstidsanställda. Det leder till otrygghet på arbetet och en ovilja att berätta om trakasserier av rädsla att få sparken.

Felix Finnveden arbetar som personlig assistent och är aktiv inom fackförbundet Kommunal.

– Jag tror att folk står ut med mycket mer än de skulle göra än om man hade en fast anställning, att det går mycket längre innan man till slut säger ifrån, säger Felix Finnveden till Sveriges Radio.

Upprop om trakasserier

I höstas ordnade personliga assistenter ett eget me too-upprop för att belysa sexuella trakasserier. Bland vittnesmålen finns exempel på vänner till brukaren som kommer med explicita sexuella inviter, grovt tafsande och tvång till att utföra sexuella tjänster.

Arrangörerna av uppropet krävde bland annat en ökad kompetens inom hantering av sexuella trakasserier hos arbetsgivarföretag, tydliga riktlinjer och förebyggande arbete mot ofredanden.

Sist men inte minst önskade uppropet en dialog och att man vågar ta tag i problemen inom yrket. Den nya utredningen är en bra start. Personliga assistenter är en förutsättning för att funktionsvarierade ska få makt över sina egna liv. En så stor och viktig yrkesgrupp förtjänar mer uppmärksamhet.

avSusanna Kierkegaard

ARTIKELN HANDLAR OM