Mejla

Jonna Sima

S behöver vårda sin historia – och miljön

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Margot Wallström och Åsa Westlund presenterade Socialdemokraternas miljöpolitik i valet under en pressträff på måndagen.
Margot Wallström och Åsa Westlund presenterade Socialdemokraternas miljöpolitik i valet under en pressträff på måndagen.

LEDARE

Det är som Margot Wallström sa på Socialdemokraternas pressträff om klimatet i går: Även de som är glada över värmen i sommar känner ett styng av oro. För visst har det varit härligt med en förlängd sommar, sol och sköna bad dagarna i ända. Men sen kommer tankarna på skogsbränder och rekordtemperaturer, sinade vattenbrunnar och torkade åkrar.

Vår tids stora ödesfråga aktualiserar behovet av ett starkt samhälle och modiga politiker som får oss att känna att hopp om förändring finns.
För mer än 20 år sedan lanserade Göran Persson den storslagna framtidsvisionen om "det gröna folkhemmet". Sverige skulle bli det första ekologiskt uthålliga samhället. Socialdemokraterna framstod som modernt och visionärt.

Ändå lades idén om det gröna folkhemmet snabbt i träda.

Margot Wallström markerar allvar

Alldeles för länge har Miljöpartiet och Centerpartiet fått äga miljö- och klimatfrågorna. Det duger inte i en fråga som rör människans själva existens på planeten.

Därför var det välkommet att Socialdemokraterna markerade hur viktig klimatfrågan faktiskt är för partiet genom att låta deras mest erfarna minister, Margot Wallström, flankera Åsa Westlund, socialdemokraternas klimatpolitiska talesperson, när de klimatpolitiska löftena inför valet presenterades på måndagen.
Klimatkrisen känner som bekant inte till några landgränser och det behövs samarbete globalt och på EU-nivå för att kunna klara Parisavtalets tvågradersmål.

Inget symbolpolitiskt duttande

Inför den kommande mandatperioden vill Socialdemokraterna driva på den internationella klimatomställningen och se omfattande satsningar på förnyelsebart bränsle inom transportsektorn. De vill, till skillnad från Liberalerna och Moderaterna, fortsätta investera i det viktiga industriklivet, som bland annat kan leda till fossilfri ståltillverkning och på ett bräde sänka Sveriges koldioxidutsläpp med en tiondel.

Prioriteringarna är rimliga, socialdemokratisk klimatpolitik ska inte vara något symbolpolitiskt duttande utan ha större ambitioner än så.

Åsa Linderborg skrev i Aftonbladet apropå Sverigedemokraternas aktuella propagandafilm om Socialdemokraternas historia att partier som vill bli riktigt framgångsrika i Sverige alltid måste låta som socialdemokrater.

Andra härmar socialdemokrater

Det var lyckosamt för Fredrik Reinfeldt som började kalla Moderaterna för "det nya arbetarpartiet". Och man måste tyvärr erkänna att de falska charaderna funkar för Jimmie Åkesson när han påstår att SD är de nya förvaltarna av folkhemmet.
Socialdemokraterna måste bli bättre på att vårda sin historia, och efter den här extrema sommaren känns det viktigare än någonsin att återlansera ”det gröna folkhemmet”.

Annars kommer någon annan att göra det.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Socialdemokraterna

Margot Wallström

Fredrik Reinfeldt

EU