Rasisterna firar i Putins skugga

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

För 80 år sen festade tyska nazistledare under Grand Hôtel kristallkronor. Nu är det SD:s tur.

Vänner SD:s pristagare Václav Klaus har länge stått nära Vladimir Putin
Foto: JAN DANIELSSON
Grand Hôtel

”Det är fascinerande men lite skrämmande hur lika de ryska trollen, SD- och Trump-supportrar är i sociala medier.” twittrade bloggaren och nätgurun Nikke Lindqvist i veckan.

Det är sant - både på nätet och i verkligheten.

Och i morgon träffas 400 av deras ledare på pampiga Grand Hôtel i Stockholm.

Valet av lokal är intressant. Som rasismforskaren Tobias Hübinette vid Uppsala universitet påpekat var just Grand Hôtel favoriten för de Nazityska ledare som besökte Sverige under 30- och 40-talen. För 81 år sedan talade exempelvis Hitlers andreman Rudolf Hess i hotellets vinterträdgård inför 700 åhörare.

Putinvänner

Men i år blir det en annan stark ledare som hyllas under de anrika kristallkronorna: Vladimir Putin.

SD har bjudit in gräddan av europeisk högerextremism och högerpopulism till vad de kallar "European Freedom Awards". Huvudnumret är utdelningen av ett pris till Tjeckiens tidigare president Václav Klaus.

– Klaus är en ökänd rasist, homofob och samtidigt en extrem libertarian som beundrar Thatcher, säger författaren Hynek Pallas, själv född i Prag, till tidningen ETC.

Han är även känd för att hylla Putin.

Rockstjärnor och presidenter

På middagen, där SD har utlovat samma meny som den allra första Nobelfesten, deltar även en rad partier som står Ryssland och Putin mycket nära.

Ett exempel är brittiska Ukip vars tidigare ledare Nigel Farage till och med erbjöds en egen show i rysk statlig propaganda-TV efter Brexitomröstningen. Samma kanal där för övrigt Kent Ekeroth återkommande medverkat. Nigel Farage är SD-galans huvudtalare.

En gång i tiden hade Jimmie Åkessons parti svårt att hyra lokaler. Nu välkomnas han i de absolut finaste salongerna.

Grand Hôtel ägs av familjen Wallenberg och här har rockstjärnor och presidenter passerat revy.

Rudolf Hess

Jimmie Åkesson har försökt sälja in tillställningen som en "alternativ Nobelfest" men i historiens ljus har den nog mer gemensamt med Rudolf Hess tal 14 maj 1935.

Talet finns i sin helhet bevarat och består av ett politiskt försvar för två år med naziststyre i Tyskland och en varning för vänstern. Rudolf Hess lyfter även fram den svenske statsvetaren Rudolf Kjellén som inom SD fortfarande ses som en viktig ideolog.

Den högerextrema cirkeln sluts.

I en tidigare version stod att även franska Front National skulle medverka. Det visade sig vara felaktigt. Vi beklagar detta.

Anders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM