ÅSIKT

Låt MP vara ett miljöparti igen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

MP-kongress

Foto: URBAN ANDERSSON
Nya duon. Gustav Fridolin och Isabella Lövin utsågs i går till nya språkrör på kongressen i Karlstad. Partiet håller på att formulera en ny strategi där gamla hjärtefrågor står i fokus. Klokt tänkt. Förmodligen vore det bästa att låta Miljöpartiet vara ett miljöparti igen.

I går var det isande kallt i Karlstad. Det till och med regnade en skvätt. Och så avgick Åsa Romson.

Det var inte så här Miljöpartiets kongress var tänkt att starta men de senaste veckornas skandaler har skakat de gröna i grunden. De känner sig missförstådda och oälskade.

Ny strategi

Samtidigt håller partiet på att formulera en ny strategi där gamla hjärtefrågor som miljö och klimat står i fokus.

– Vi måste visa hur miljöfrågorna hänger ihop med andra frågor. De är viktiga nu, inte bara i framtiden. Och vi behöver lyckas göra miljön till valfråga 2018, säger Gustav Fridolin till Aftonbladets ledarsida.

Samtidigt vill han inte släppa skolfrågorna.

Att satsa mer på miljö och klimat är nog klokt tänkt. Förmodligen vore det bästa att låta Miljöpartiet vara ett miljöparti igen.

Det ligger mycket i kritiken att de gröna frågorna inte slagit igenom fullt ut i regeringens politik. Satsningarna på infrastruktur och industri är mer grå än gröna.

Ryggdunkningar

Mindre klokt var att miljöpartisterna ägnade stor del av kongressen åt att kamratligt dunka sig själva i ryggen. De publicerade en tjock utredning som visade att 69 procent av partiets 221 vallöften var uppfyllda eller på väg att uppfyllas. På område skolan är det hela 79 procent.

Så är skolan bra nu?

Nja, ungefär var sjunde elev saknar behörighet till gymnasiet och segregationen ökar.

På migrationsområdet har 47 procent av vallöftena uppfyllts, skriver partiet. Men vad säger egentligen siffran?

Flyktingpolitiken ligger på EU:s miniminivå och vi har infört gränskontroller mot Danmark.

Inte mycket att yvas över.

Då och då inbillar sig regeringspartier att de kan vinna val på att berätta om allt bra de gjort. De brukar sluta som oppositionspartier. Väljarna röstar för framtiden.

Ursinniga på media

Tittar man på sakfrågorna har Miljöpartiet egentligen bara vunnit två konflikter mot Socialdemokraterna. Det ena är det upphävda avtalet om vapenexport till Saudiarabien, det andra är att Ojnareskogen på Gotland räddades.

Det är viktiga frågor men innan nästa val ligger det även i Stefan Löfvens intresse att listan är längre.

På kongressen är många ursinniga på media, socialdemokraterna och i vissa fall på sin egen partiledning. Men det är lika bra att de vänjer sig, så här är det att vara ett regeringsparti.

ARTIKELN HANDLAR OM