ÅSIKT

Kirurgiskandalen solkar ner Sverige

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: LORENZO GALASSI/AP
Macchiarini utreds för forskningsfusk.
LEDARE

Affären med stjärnkirurgen Paolo ­Macchiarini har många häpnadsväckande ­inslag. Han gjorde sig ett namn efter att ha transplanterat konstgjorda luftstrupar, bland annat vid Karolinska universitetssjukhuset.

Men bara två av hans åtta patienter sägs ha överlevt ingreppet och misstankar om forskningsfusk väcktes. En oberoende ­utredning bekräftade misstankarna, men forskningsuniversitet Karolinska institutets rektor, Anders Hamsten, struntade

i den och friade i fjol kirurgen från misstankarna.

Dessutom prövades aldrig operationerna etiskt och i en SVT-dokumentär avslöjas hur ryska patienter närmast fått fungera som försökskaniner. Nu pågår en förundersökning om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

”Tar det på allvar”

Macchiarini ska dessutom ha hittat på professorstitlar och manipulerat sitt cv. Att hans anställning vid Karolinska institutet, KI, inte kommer att förlängas är kanske ingen överraskning.

Märkligare är det hur människorna runt Macchiarini fortfarande sitter i orört bo.

Urban Lendahl, sekreteraren för Nobelförsamlingen vid KI, lämnade sin post förra veckan, men i torsdags uttalade styrelsen för KI sitt fortsatte förtroende för rektor Hamsten. Samtidigt pratar KI:s styrelseordförande Lars Leijonborg om att man ”verkligen tar det här på allvar”.

Gör man det?

Vill att styrelsen avgår

Här har vi en präktig forsknings- och vårdskandal på ett av världens främsta forskningsuniversitet, i den institution som delar ut ett av Nobelprisen. Allt ­tyder på att de ansvariga vetat om det – och stillhet råder.

Det har höjts röster för att hela KI-styrelsen ska avgå ihop med rektorn. Andra – som till exempel förre finansministern Kjell-Olof Feldt – kräver att regeringen tillsätter en haverikommission.

Ja, det är faktiskt det minsta man kan begära.

Skandalen på Karolinska handlar ­ytterst om förtroendet för all den medicinska forskning som bedrivs i det här landet.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.