Mejla

Eva Franchell

Margot Wallströms hemlighetsmakeri

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Margot Wallström i FN:s säkerhetsråd.
Margot Wallström i FN:s säkerhetsråd.

LEDARE

Det var onekligen en fjäder i Margot Wallströms hatt.

När Sverige förra året valdes in i FN:s säkerhetsråd jublade hela Utrikesdepartementet. En lång kampanj var till ända och Sverige kunde ta plats i världspolitikens finrum.
Där skulle man jobba med stor öppenhet, lät Margot Wallström meddela.

900 sidor är borta

Men det var då det. Numera är hon tystare. Alla handlingar från kampanjen har "försvunnit". Dagens Nyheter avslöjar att nästan 900 sidor med information om regeringens säkerhetsrådskampanj har gömts undan och inte ens diarieförts. Trots att både konstitutionsutskottet, KU, och justitieombudsmannen, JO, har kritiserat den bristande öppenheten vill Margot Wallström inte offentliggöra materialet.
Redan våren 2016 begärde Dagens Nyheter ut mejlloggar för de 11 personer som ingick i kampanjstaben. Det har gått 19 månader sedan dess, men UD har fortfarande inte lämnat ut några dokument.

Så mycket för Margot Wallströms prat om öppenhet.

Några fler bjudresor?

En del har läckt ut, vi vet redan att kampanjen värvade röster med hjälp av biståndspengar. Med ett klimatseminarium som förevändning och en stiftelse som mellanhand bjöd Utrikesdepartementet 27 FN-ambassadörer på en gratisresa till Sverige. Tanken var att de ambassadörerna sedan skulle rösta på Sverige.
Frågan är dock vad som i övrigt hände i kampanjen? Vad är det Margot Wallström inte vill att vi ska få reda på? Handlar de hemliga handlingarna om fler bjudresor eller värre saker än så?

Margot Wallström säger att hon ska gå till botten med det här. Kanske hade diplomaterna ingen ordning på sin kampanj, kanske har de tappat sina papper.
Så länge Margot Wallström inte lämnar ut materialet återstår bara de gissningar som solkar den fina platsen i säkerhetsrådet alltmedan fjädern i utrikesministerns hatt hänger och slokar allt mer.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Margot Wallström

Utrikesdepartementet

FN:s säkerhetsråd

Dagens Nyheter