Ett annat Sverige är faktiskt möjligt

Av: Ledarredaktionen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Teckning: Robert Nyberg

Vi lever inte längre i dysterkvistarnas tid, systemkollapsen är officiellt inställd lagom till första maj.

I varje fall om man får tro SOM-institutet vid Göteborgs universitet som i förra veckan presenterade en påtaligt positiv mätning av svenskarnas syn på samhällsutvecklingen.

Pessimism minskar, andelen som anser sig ha "hjärtat till höger" likaså. Årets första maj-firande är ett utmärkt tillfälle att kasta av dysterheten och blicka framåt - mot underbara dagar framför oss.

Som hjälp på traven vill Aftonbladets ledarsida, dagen till ära, bidra med de mest hoppfulla slagorden ur arbetarrörelsens historia.

”Internationell solidaritet - arbetarklassens kampenhet!”

"Le nationalisme, c'est la guerre" - nationalism är krig, sa den franske socialistiske presidenten François Mitterrand.

Han hade rätt, och när nu nationalismens tryne sticker upp igen, i Ryssland, Ungern eller i Sverigedemokraternas riksdagsgrupp, är arbetarerörelsens viktigaste uppgift att rycka undan mattan för den.
Människovärdet försvaras bäst genom ett samhälle som håller ihop - utan kelgrisar eller styvbarn - där ingen lämnas på perrongen när tåget går.

Och med insikten att högerpopulism bara är klasskamp uppifrån iförd folkliga fjädrar.

”Ropen skalla - daghem åt alla!”

Socialdemokraternas ideologi kan egentligen sammanfattas i ett ord - "alla".

Men det är en oerhört radikal idé. Drömmen om att alla, inte bara några, ska ha möjlighet till jobb med rimliga löner, god välfärd och trygghet när livet förändras har ännu inte blivit verklighet. Sverige är fortfarande ett klassamhälle.

Om vi menar allvar med att alla ska kunna förverkliga sina bästa stämningars längtan krävs fler reformer.

Vad sägs om avgiftsfri förskola eller tandvård som inte kostar skjortan? Varför accepterar vi att majoriteten av LO-kvinnorna lämnar yrkeslivet som fattigpensionärer och att akutmottagningar inte fungerar? Hur kan vi tillåta att skolan återigen delar upp elever där vissa aldrig får chansen?

”Jalla, jalla - jobb åt alla!”

"Jalla, jalla - jobb åt alla!" är förutsättningen för slagordet om förskolor. För så hänger det ihop. Utan fler jobb blir det inga skatteintäkter och ingen välfärd.

Dessutom måste välfärdsstaten expandera, inte minst för att vi blir äldre. Bara denna mandatperiod har ytterligare 100 000 anställts direkt i välfärden. Och om vi ska klara framtiden behöver det bli många fler.

”Sol, vind och vatten - höj flygskatten!”

Den 1 april i år införde regeringen flygskatt. Eftersom vi flyger som aldrig förr och utsläppen bidrar till klimatförändringarna måste något göras. De flesta är överens om problemet och på alla andra områden brukar borgerligheten inte ducka för att prata om "incitament" ekonomiska styrmedel för att få människor att ändra beteende.

Men när det gäller flyget är deras lösning att göra ingenting. Kan det ha ett samband med vilka som brukar sitta på flygplanen?

”Känner ni stanken från Enskilda Banken”

"Vad vilja Socialdemokraterna?" frågade skräddaren August Palm i november 1881 inför 800 skånska arbetare.
Han krävde omfördelning av makt och pengar i samhället, från en liten grupp besuttna till hela folket. När det moderna Sverige formades utjämnades också många av klyftorna.

Men på senare år upplever vi en baklängesrevolution där de rika blir allt rikare och vanligt folk får stå tillbaka. Sverige är i dag ett skatteparadis där förmögenheter, lyxbåtar och fastigheter är skattebefriade. Dessutom läcker skattepengar ur välfärden rakt ner i privata fickor.

Enligt högern ligger det i allas intresse att det har blivit så här, men känner ni lukten?

Det är girighet.

I dag är första maj 2018. Och ett annat Sverige är faktiskt möjligt.

Foto: Teckning: Robert Nyberg
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN