ÅSIKT

Tour de ski är en hotad helgtradition

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Pedersen, Terje / TT NYHETSBYR≈N
Nu börjar Tour de ski för Marcus Hellner och de andra åkarna.

avIngvar Persson

LEDARE

Så är det dags igen. Nu börjar Tour de ski med sprint i schweiziska Lenzerheide. Tävlingen fortsätter genom Schweiz, Tyskland och Italien där åkarna nästa söndag går i mål efter den spektakulära jakten uppför slalombacken i Val di Fiemme.

Sedan Charlotte Kalla för tio år sedan lyckades med sitt ryck i just den där backen är Tour de ski en minst lika viktig del av helgfirandet som Kalle Anka på julafton eller konserten från Wien på nyårsafton.

Jag kommer att sitta klistrad framför TV:n.

Något tioårsjubileum blir det inte för Charlotte Kalla, och förra årets vinnare Therese Johaug kan ju inte försvara sin titel. Däremot kan det bli en bra vecka för ryssarna.

Två saker gör årets Tour de ski speciellt. OS och dopning.

En månad kvar

Om en dryg månad, den 8 februari, invigs OS i Sydkorea. Charlotte Kalla, Stina Nilsson och flera av de bästa norska åkarna väljer att ladda upp inför tävlingarna i Pyeongchang i stället för att kuska runt alperna i jakt på poäng och prispengar.

För ryska skidåkare är det lite annorlunda. Den ryska flaggan kommer nämligen inte att få vara med i Pyeongchang. Efter avslöjandet om systematisk och statsstödd dopning under Sotji-OS beslutade Internationella olympiska kommittén att Ryssland som nation stängs av från vinterns spel.

Dokumenterat odopade aktiva får delta, men bara under neutral flagg.

I världscupen är det annorlunda. Skidförbundet bråkar varken om flaggor eller prispengar.

Vladimir Putin har förstås avfärdat anklagelserna om dopning som trams och ett bevis på att världen är ute efter Ryssland.

Korkad reaktion

Det är en ganska korkad reaktion. Sanningen är nog att vinter-OS behöver vartenda land där befolkningen förstår sig på snö och is.

Det finns en publik för skidskytte i Tyskland och Frankrike, men Sydkorea lär knappast dominera sportsändningarna i dessa länder. Österrikare och schweizare hoppas på framgångar i de alpina pisterna, holländarna på skridskobanan och på Jamaica finns kanske någon som är intresserad av bob.

Men i övrigt? Vem utanför Skandinavien bryr sig om ifall Stina Nilsson lyckas spurta ner någon av alla norskor hon ställs emot? Eller om Calle Halfarsson (han åker faktiskt Tour de ski) skulle hitta ett sätt att besegra Kläbo och de andra?

Inte ens hockeyn

Inte ens ishockeyturneringen glänser när världens bästa liga, NHL, tycker att det blir för dyrt att låta de bästa spelarna tävla om OS-medaljer.

Vinter-OS behöver kort sagt Rysslands 144 miljoner människor. Som TV-publik och som sponsormarknad om inte annat.

Det går ju inte att dra runt ett evenemang som det här på annonser för öl från Ringnäs och ost från Jarlsberg.

Att Internationella olympiska kommittén ändå stänger av Ryssland är bara bevis på hur illa den ryska dopningsaffären faktiskt har skadat skidsporten.

ARTIKELN HANDLAR OM