ÅSIKT

Och i östra Asien utplånas ett folk

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AP TT / NTB SCANPIX
LEDARE

De blev kidnappade, våldtagna, torterade.

De heter Arafa, Khaleda och Somada och är tre unga kvinnor från regionen Rakhine i västra Burma. I dag lever de i flyktinglägren vid Cox's Bazar i Bangladesh.

Bloddrypande final

De tillhör den muslimska folkgruppen rohingya och deras berättelser är några av dem som Aftonbladet kunnat publicera i reportageserien ”Titta inte bort”. Det handlar om barn vars föräldrar är döda, om män som systematiskt avrättats och om kvinnor som utsatts för våldtäkt.

Inför världens ögon fortsätter Burmas militär att fördriva minoritetsgruppen från landet. Det är den bloddrypande finalen på årtionden av förtryck. De burmesiska myndigheterna under årtionden sanktionerat diskriminering, segregation och förtryck. Rohingyerna har förnekats sjukvård, utbildning och medborgarskap.

Sedan augusti har drygt 700 000 av den miljon rohingyer som fanns kvar i landet drivits på flykt, de som blir kvar utsätts för groteska övergrepp. Hela byar har satts i brand för att tvinga rohingyer att fly och Human Rights Watch talar om mord på en industriell skala. Våldtäkten används som ett massförstörelsevapen.

Akut behov av hjälp

Bangladesh har nu ett akut behov av resurser för att hjälpa flyktingarna. Människor som förlorat allt lever i gyttjan, utan tillgång till rent vatten, mat, sjukvård och toalett. Du kan hjälpa för att dämpa lidandet, men våldet i Burma måste upphöra och de ansvariga måste ställas till svars.

Den utbredda och systematiska förföljelsen av rohingyer betyder att brott om folkmord inte kan uteslutas sa nyligen Zeid Ra’ad Al Hussein vid FN:s råd för mänskliga rättigheter.
– Tröskeln för bevis är hög, men efter vad som framkommit skulle det inte förvåna mig om en domstol finner sådana i framtiden.

Låt oss hoppas det, men då krävs det att omvärlden slutar titta bort.

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM