Mejla

Daniel Suhonen

Annie Lööf vill äta sossar till frukost

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Jag tror dessvärre att Socialdemokraterna har skarpt underskattat Annie Lööf”, skriver Daniel Suhonen.
”Jag tror dessvärre att Socialdemokraterna har skarpt underskattat Annie Lööf”, skriver Daniel Suhonen.

LEDARE

Det var Almedalsveckan 2014. Börje Hörnlund, den tidigare centerpartistiske arbetsmarknadsministern lutade sig framåt och sa i mitt öra: ”Annie Lööf är framtagen i labbet i källaren på Timbro. Hon är den värsta nyliberalen av alla. Henne måste ni se upp med.” I hans bok ”Vägen till politisk hemlöshet” beskriver han hur hans gamla parti tas över av nyliberaler. Det är bra bredvidläsning till Centerns kravlistor.

Annie Lööf håller på att gillra en ”Macron-fälla” åt Socialdemokraterna. Hennes mål är att vid nästa val stå som enda fria kraften mot Jimmie Åkessons SD. Valet 2022 ska återigen blir ett värderingsval där frihetlig antirasism står mot auktoritär nationalism och där Annie Lööf ska lanseras som den enda obefläckade garanten mot Åkesson.

Öppnar för att SD går vänsterut

Att göra kampen mot Sverigedemokraterna till huvudfråga döljer effektivt den nyliberala revolution hon själv vill åstadkomma och gör all vänsterpolitik obsolet, precis som Macron lyckades med i Frankrike.

Hon älskar Margret Thatchers politik och hatar anställningstrygghet

Om Löfven skulle godkänna delar av kravlistan, kan dessutom SD gå vänsterut och ta ännu större del av LO-medlemmarna när S monterar ner arbetsrätten och inför marknadshyror.

Men det där är detaljer.

Lööfs vill trycka tillbaka facken

Annie Lööfs plan kan fungera för att hon är ideolog. Hon visade det när hon som nyvald partiledare överlevde stormarna kring sitt futuristiskt nyliberala idéprogram med förslag om månggifte och platt skatt.

Hon är en idépolitiker och i det långa loppet handlar politik inte om spel utan om idéer och att ha kraften att genomdriva dem. Hon älskar Margret Thatchers politik och hatar anställningstrygghet och den offentliga sektorn möjligen lite mer än hennes rena förakt för socialdemokratin.

Hennes mål är det som sedan Fälldin varit Centerns mission. Att för evigt bryta arbetarrörelsen makt och trycka tillbaka de starka facken. Därför är hon ekonomisk liberal, med stolthet och med glädje

Annie Lööf är uthållig, partikassan sprängfylld som en dräktig kviga och siktet är inställt på framtiden.

Vi borde se att Annie Lööf är en nyliberal mullvad som sakta gräver sig genom bonderörelsen, en Timbro-agent skolad av nuvarande partisekreteraren Michael Arthursson vars näringslivssponsrade 00-talsprojekt handlade om att förborgerliga Centern. Ett avgörande kliv togs när Annie Lööf blev partiledare. Men målet är att krossa socialdemokratins dominans. Annie Lööf är uthållig, partikassan sprängfylld som en dräktig kviga och siktet är inställt på framtiden.

Kravlistan bör läsas bokstavligt

Jag tror dessvärre att Socialdemokraterna har skarpt underskattat Annie Lööf. S drömmer om ett Olof Johansson-Centern som inte längre finns. Annie Lööf vill äta sossar till frukost. Debatterna under veckan har handlat om att tolka innebörden av den kravlista centerledaren lämnat över till Stefan Löfven. Listan bör läsas bokstavligt.

Går det så går det tänker Lööf. Regeringsmakten på kort sikt spelar ingen större roll. För Annie Lööf spelar det långa spelet och målet är att slutföra Maud Olofssons systemskifte och ”avsossefiera Sverige”.

Frågan är nu om Stefan Löfven är beredd att hjälpa till.

Av: 

Daniel Suhonen

Publisert:

LÄS VIDARE

Annie Lööf får aldrig bestämma S-politiken

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Annie Lööf

Stefan Löfven

Socialdemokraterna

Valet 2018

Sverigedemokraterna