Mejla

Zina Al-Dewany

Män måste sluta överskatta sin IQ

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jordan B Peterson besöker Sverige med sin ”12 regler för livet”-turné.
Jordan B Peterson besöker Sverige med sin ”12 regler för livet”-turné.

LEDARE

Jordan B Peterson uppträder för fullsatt Cirkus

Jag räcker upp handen under föreläsningen. Föreläsaren viftar bort min kommentar och går vidare. Innan jag hinner tänka ”hur vågar han”, får en manlig kurskamrat ordet och upprepar det jag sagt. Föreläsaren nickar, ser ut mot havet av studenter och frågar om vi alla hörde det insiktsfulla som precis sades.
Studier visar att män lyssnar mer på andra män än på kvinnor. Män lyssnar till och med mer på påhittade män än kvinnor, det vet alla som sagt ”tyvärr jag har kille” på krogen efter att ”jag är inte intresserad, jag gillar inte dig, snälla gå” inte fungerat.

Respekten för den påhittade killen står sig starkare. Nu har någon tagit på sig att vägleda män till att bli bättre individer – äntligen kan vi pusta ut. Eller?

Gör politik av psykologi

Psykologen Jordan B Peterson föreläser i dag inför ett fullsatt Cirkus i Stockholm. Han uppmanar till att bädda sängen, räta på ryggen och ta eget ansvar. Medan det finns tusentals självhjälpsböcker med samma andemening sticker Peterson ut. Han gör nämligen politik av psykologi.
Samtidigt som fans menar att han är opolitisk och inte ryms inom ”politiskt korrekta ramar” är han själv öppen med var han står. I New York Times beskyller han vänstern för att vägra erkänna att män bestämmer för att de är bättre på det: ”Människor som tror att samhället är ett förtryckande patriarkat erkänner inte att den rådande hierarkin bestäms utifrån kompetens”.

Han är emot omfördelning i samhället, då det är naturligt att välstånd samlas hos vissa. Däremot är han positiv till omfördelning av sex: Våldsamheter är resultatet av att män inte har någon partner, därför bör samhället se till att dessa män är gifta, menar Peterson: ”Botemedlet är påtvingad monogami”.

Statistiken motbevisar honom

Det är inte konstigt att Peterson kan få en del att må bra. Det kan kännas skönt att acceptera hierarkier som naturens lag, att våra val är biologiska och strävan efter jämställdhet och jämlikhet är direkt skadlig. Egentligen är grunden i mycket självhjälpslitteratur densamma – du är din egen lyckas smed. Men vägrar man se strukturer följer fler sanningar: att män inte lyssnar på dig som kvinna beror på din egen inkompetens. Är du fattig, utsliten eller har en otrygg framtid är du bara för korkad och lat för att lyckas.
Det sägs att manligheten i väst är hotad. Ändå är världens tio rikaste personer män – sju är från USA. Peterson menar att mäns våld kan tämjas av kvinnor. Men vi behöver bara titta på statistik över våld i nära relationer för att motbevisa honom. Forskning visar att män ofta överskattar sin IQ medan kvinnor underskattar sig själva.

Jordan B Peterson personifierar just detta – oavsett om det beror på biologi eller strukturer.

Av: 

Zina Al-Dewany

Publisert:

LÄS VIDARE

Högerns kulturslakt förstärker klyftorna

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jämlikhet

Feminism

Jordan B Peterson