Mejla

Eva Franchell

Björklund sätter Baby i hörnan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Många kvinnor har hämtat sin styrka i filmen ”Dirty Dancing”.

I den avgörande scenen går Patrick Swayze fram till Baby som sitter intryckt bredvid sin pappa. Det är varmt, Patrick är svettig men snygg i sin skinnpaj.

Så drar han upp henne på dansgolvet med orden: ”Nobody puts Baby in a corner.”

Filmsekvensen finns i en uppsjö varian­ter på Youtube. Citatet återfinns ­numera i neon på Karlstads universitets­fasad. Citatet är ett konstverk och det invigs på onsdag i nästa vecka.

– Ett budskap som ger råg i ryggen, säger universitetsrektorn Åsa Bergenheim.

Och varför inte. I dagens nedskärnings­tider kan studenterna behöva lite extra styrka och det gäller inte minst de kvinnliga eleverna. I det här sammanhanget kanske vi ska stanna vid deras behov av självförtroende och hoppa över filmens mer sexuella frigörelse.

Tiderna är andra nu.

Konstverket har kostat 170 000 ­kronor och många har undrat om inte de pengarna borde ha lagts på utbildningen i stället. Karlstads universitet ska minska med 550 utbildningsplatser.

Men konstverket går på en annan budget och budskapet är i varje fall ­modernare än Gratiae veritas naturae. Utländska som utländska.

Då är det svårare att förstå Jan Björklund som säger att han vill höja kvaliteten på högskolan samtidigt som han skär ner anslagen. Karlstads universitet behöver till exempel stärka upp sin ekonomiutbildning som fått kritik av Högskoleverket. Men för att klara det måste universitetet minska antalet ­utbildningsplatser.

Samtidigt söker rekordmånga till universitet och högskolor. Svenska ung­domar vill utbilda sig, men Jan Björklund vill inte ha för många välutbildade ungdomar. De ställer bara krav och kostar pengar.

Då sätter han hellre Baby i hörnan.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell