ÅSIKT

Alliansen – vår nya storebror

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Storebror ser dig. Fast bara om du i maktens ögon är liten. Alliansregeringens liberala strävan efter personlig integritet och frihet gäller bara de bäst ställda. Resten ska lära sig veta hut.

När förmögenhetsskatten avskaffas förlorar Skatteverket rätten att samla in kontrolluppgifter på förmögenheter, trots att det kan sätta stopp för bidragsfusk och skattebrott.

”Vi vill slå vakt om skattesystemets legitimitet, det är inte meningen att Skatteverket ska vara en allmän informationsinsamlare eller storebror”, har Ingemar Hansson, statssekreterare på Finansdepartementet, sagt till Radioekot.

Samtidigt skärps kontrollen av sjuka. Arbetsgivare kan numera begära läkarintyg från första sjukdagen, trots uppenbara risker för överfulla vårdcentraler och byråkratiska berg.

Moderata socialförsäkringsministern Christina Husmark Pehrsson nöjer sig inte med det. Nu meddelar hon att kontrollen av föräldrar som vårdar sjukt barn ska skärpas.

I dag kan vab (vård av sjukt barn) anmälas till Försäkringskassan över nätet. Kassan gör stickprov, på dagis och på arbetsplatser, för att kolla om föräldrar verkligen varit hemma.

Från den 1 juli 2008 är det slut med sådan frihet under ansvar. Då ska föräldrarna lämna in en blankett där dagis- eller skolpersonal intygar att barnet varit sjukt. Förskollärare och småbarnsföräldrar som redan har fullt upp ska alltså tvingas till gemensamt pappersarbete. Det kan ta längre tid innan pengarna kommer in på kontot.

Allt för att stävja ”fusket”. Som ingen vet hur vanligt eller ovanligt det är. Husmark Pehrsson hänvisar till en undersökning från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, som tyder på att var fjärde vab-krona betalas ut fel. Men Försäkringskassans egna undersökningar tyder på att fusket är betydligt ovanligare.

Regeringen får gärna bekämpa fusket. Det är viktigt för att försvara välfärden. Men varför bara bekämpa fusket bland sjuka, småbarnsföräldrar och andra som är i störst behov av samhällets stöd? Varför göra det så krångligt? Varför inte gå efter skattefuskare på samma hårda sätt?

Det handlar om disciplinering. Känslan inför socialförsäkringarna ska inte vara att vi gemensamt bidrar till vår gemensamma trygghet. Känslan ska vara att folk som använder socialförsäkringarna inte gör sitt bästa eller har misslyckats. Och misslyckade människor ska man vara misstänksam mot. Klart latmaskar fuskar, liksom.

Moderaterna kallar sig det nya arbetarpartiet. Alliansen vill gärna vara den nya arbetarregeringen. Men de har bara anammat ena halvan av den fina gamla arbetardevisen ”Gör din plikt, kräv din rätt”.

Plikt är det enda som gäller för vanligt folk. Om de ändå dristar sig till att kräva sin rätt ska det i alla fall inte vara enkelt. Regeringen dränker alla som försöker i blanketter.

avÅsa Petersen

ARTIKELN HANDLAR OM