ÅSIKT

Tysk socialdemokrati söker sitt röda hjärta

avMats Engström

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

HAMBURG. Jag ser bara enstaka demonstranter vid ingången till de tyska socialdemokraternas kongress. Ett dussintal postanställda kampanjar för lagstadgad minimilön. Symbolen är ett rött hjärta.

–?Vi står på er sida, hälsar Kurt Beck från talarstolen till brevbärarna. Socialdemokraterna stödjer kravet på minimilön, förklarar partiordföranden. Trots att kristdemokraterna säger nej.

Kontrasten är stor mot partikongressen 2003.

Då tågade tusentals arga arbetare genom industristaden Bochum. På ett möte i Ruhrområdet hörde jag partiaktivister säga att socialdemokratin förlorat sitt röda hjärta.

Reformpaketet Agenda 2010 hade ett högt pris. För de arbetslösa som tvingades leva på socialbidrag. För det socialdemokratiska partiet, som förlorat väljare och medlemmar.

Nu ska Kurt Beck vända skutan. Den 58-årige vikingahövdingen i kostym har styrt Rheinland-Pfalz i snart tretton år. Han är van att få som han vill.

Denna gång har han redan besegrat Franz Müntefering, vicekanslern. Partistyrelsen beslöt i måndags att förändra delar av Agenda 2010. Äldre anställda ska få bättre a-kassa.

För fyra år sedan slogs Franz Müntefering hårt för Agenda 2010. Nu lyssnar han med ett stenansikte på Kurt Becks tal.

Bakom de interna striderna finns en större fråga, avgörande för Tyskland och EU. De rödgröna partierna har en strukturell majoritet bland väljarna. De vann klart i valet 2005.

Ändå gick socialdemokraterna i koalition med kristdemokraterna. Tabut mot samarbete med det reformerade kommunistpartiet och avhopparen Oskar Lafontaine var för starkt.

Priset för den stora koalitionen har varit högt.

Före valet kämpade partiarbetarna mot ”Merkel-skatten”, en momshöjning på 2 procent. Nu ska de försvara att momsen höjts med 3 procent.

Angela Merkel surfar fram på en våg av popularitet. Kristdemokraterna talar inte längre om stora skattesänkningar. Förbundskansler Merkel gör sitt bästa för att låta som en socialdemokrat. Nu senast är det jämställdhet och miljö som ska lyftas fram.

Kurt Beck försöker sälja ”originalet”. Han angriper kristdemokraterna för marknadsliberalism:

–?De gamla idéerna finns kvar i bakhuvudet, även om orden inte kommer ut där fram.

Socialdemokraterna är fortfarande i kris, trots att opinionssiffrorna gått upp ett par procent sedan vänstersvängen började i somras. Det är en öppen fråga vem som ska kandidera till förbundskansler i valet 2009.

Stämningen är i alla fall annorlunda än på kongressen 2003.

När Kurt Beck talar om kampen mot barnfattigdomen håller applåderna på att lyfta taket i den enorma mässhallen.

–?De här barnen måste gå först, säger han.

Då känns parollerna om social rättvisa äkta igen. De tyska socialdemokraterna är på väg att hitta sitt röda hjärta.