Mejla

Jonna Sima

Alliansens utspel - en politisk satir

Valet 2018: Bör säga nej tack till inbjudan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Alliansen vill bilda regering med stöd av Stefan Löfven.
Alliansen vill bilda regering med stöd av Stefan Löfven.

LEDARE

Alliansen vill utse Ulf Kristersson till ny statsminister och återta regeringsmakten. Men dörren till Sverigedemokraterna vill partierna fortsatt hålla stängd, i stället hoppas de på hjälp – från Stefan Löfven.

Nej, det är inte politisk satir utan budskapet i den debattartikel som Ulf Kristersson, Annie Lööf, Jan Björklund och Ebba Busch Thor skrivit på DN Debatt i dag.

Rösträkningen är inte färdig men sedan valnatten leder det rödgröna blocket över Alliansen med två mandat. Socialdemokraterna blev med bred marginal det största partiet, trots att man har backat. Stefan Löfven företräder alltså fortfarande det största partiet i det största blocket.

Vrider och vänder på begreppen

Fem myror är trots allt fler än fyra elefanter – men tydligen inte i den forne skolministern Jan Björklunds och hans kamraters värld. Genom att vända och vrida på begreppen anser de sig vara det största "regeringsbildande alternativet". Det kommer de fram till genom att utesluta Vänsterpartiet ur vänsterblocket – och bortse från att Jonas Sjöstedts parti har stöttat den rödgröna regeringens samtliga åtta budgetar.

Snacka om att köra in i kaklet.

Stefan Löfven bör säga tack, men nej tack till Alliansens inbjudan i dag. Han har ingen anledning att hjälpa Ulf Kristersson ta makten och göra en borgerlig omläggning av politiken möjlig.

Dags för nya lösningar

S-ledaren har sedan han tillträdde för fem år sedan varit tydlig med hur han ser på blockpolitiken. Den ska brytas upp – för väljarnas skull. Om varken de rödgröna eller de blå får en majoritet måste man hitta andra lösningar.
Svenska folket kanske tycker att den här diskussionen känns tjafsig, men det handlar faktiskt i grund och botten om människosyn och ideologi.

Alliansens politiska agenda står för ett systemskifte. De vill lagstifta om sänkta löner, införa marknadshyror, göra det lättare att säga upp människor och återinföra den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen.

De som har det bäst ställt ska få ett sjätte jobbskatteavdrag och tredubblat rut-avdrag, medan det ska ställas ännu hårdare krav på samhällets sjuka, fattiga och arbetslösa.
Vi vet vad som hände med den politiken sist. Hundratusentals utförsäkrades, arbetslösheten ökade och klyftorna i Sverige växte snabbast i hela OECD.

Forskare om ”arbetslinjens” effekter

Nyligen skrev tre forskare på DN Debatt om en studie som visar att Alliansens så kallade arbetslinje är själva grundorsaken till Sverigedemokraternas tillväxt. Arbetslinjen fick skillnaderna mellan de som har och de som halkat efter att öka i rekordfart.
Inget talar för att det skulle förändras om Alliansen får bilda regering med Ulf Kristersson som statsminister. En ny "arbetslinje" och effekten kanske blir att vi får ett SD på 25-30 procent vid nästa val.
Finns det någon som tror att Stefan Löfven skulle vilja bidra till det?

Tydligen gör åtminstone fyra partiledare det. De får nog gå tillbaka till ritbordet och fundera ut en annan plan. Det är dags att börja tänka på landets bästa och inte bara på den egna prestigen.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Avsatt Löfven regerar vidare – så går det till

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Ulf Kristersson

Stefan Löfven

Alliansen

Jan Björklund

Ebba Busch

Sverigedemokraterna