Mejla

Jonna Sima

Situationen i Gaza en humanitär katastrof

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Flera hundra barn har skadats och dödats i de blodigaste attackerna i Gaza sedan 2012.

Det är sommar även i Gaza. Temperaturerna ligger över 30-gradersstrecket. Precis som svenska barn så här års söker sig barnen till badvattnet även där. Fyra av dem kom aldrig hem i går.

Internationella medier rapporterade om hur de fyra pojkarna mellan nio och elva år dödats när två bomber från ett israeliskt stridsfartyg exploderat på en sandstrand i Gaza.

– De humanitära konsekvenserna av denna onda spiral av väpnat våld förvärras för varje timme, säger Jacques de Maio, chef för Rödakorskommitténs insatser på plats.

Civila drabbas

I Gaza City kan döden komma när som helst. Dagens Nyheters korrespondent Erik de la Reguera tvingades i går återvända till Sverige. I sociala medier skriver han att beslutet togs av säkerhetsskäl.

Men 1,8 miljoner människor är kvar i ett av världens mest tättbefolkade områden som till ytan är lika stort som en fjärdedel av Öland.

Efter åtta dagars stridigheter har Hamas avlossat över 1 200 raketer mot Israel och orsakade i tisdags det första israeliska dödsoffret. De flesta raketer har stoppats av det israeliska luftförsvarssystemet Iron Dome. Israel har mött attackerna med att släppa hundratals ton sprängmedel över Gazaremsan.

Under den senaste veckan har 230 personer dödats och minst 1 500 skadats i Gaza. Hittills har flera hundra barn skadats och dödats i de blodigaste attackerna i området sedan 2012. Ofta framställs situationen som ett krig mellan Israel och Hamas, men merparten av de som dödas och skadas är civila palestinier.

Kort eldupphör

Den humanitära katastrofen undgår ingen. Infrastrukturen för vatten och elektricitet har ödelagts i stora delar av Gaza. 1 370 hem har demolerats. De intensifierade striderna har försvårat nödvändiga reparationer. Hundratusentals Gazabor är redan utan vatten, och internationella Röda Korset varnar för en närstående akut vattenbrist.

På begäran fick FN igenom ett kort eld upphör i förmiddags. Under fem timmar kunde Gazaborna ta sig till sjukhus, bunkra mat, mediciner och vatten och försöka återgå till något slags vardag en stund. Inte ens en minut efter eldupphöret upphävdes slog den första raketen ned på israelisk mark, enligt Israels militär.

Katastrofalt läge

Under torsdagen kom uppgifter om att ett omfattande eldupphör skulle börja gälla från och med fredag morgon, men de avvisades senare av både Israel och Hamas.

I israeliska medier citeras en källa från Israels militär om att sannolikheten för en markinvasion är "hög". Det skulle dramatiskt förvärra ett läge som redan är katastrofalt.

Israel vill få slut på raketskjutningarna. Hamas vill ha ett stopp för ockupationen, öppna gränser och internationella observatörer. Den humanitära misären på Gaza kräver en brådskande vapenvila. Men det kan krävas att Israel accepterar att förhandla med en palestinsk samlingsregering bestående av både Hamas och Fatha för en långsiktig fredslösning.

avJonna Sima

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Jonna Sima