Pernilla Ericson

Vi har problem med vita män som hatar

Vitmakt-terrordådet i Pittsburgh – ett i raden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ljus och blommor utanför den terrorangripna synagogan i Pittsburgh.
Ljus och blommor utanför den terrorangripna synagogan i Pittsburgh.

En 46-årig man klev på lördagen in i en synagoga i Pittsburgh, skrek “Alla judar måste dö” och öppnade eld. Elva personer dödades och sex skadades i synagogan Tree of Life. Bara timmar före vitmakt-terrordådet skrev mannen i sociala medier om HIAS, en judisk organisation som hjälper flyktingar.
“HIAS vill ta hit inkräktare som mördar vårt folk. Jag kan inte stå passiv och se mitt folk slaktas. Åt helvete med vad ni tycker. Jag går in.”
På lördagen kallade president Donald Trump attentatet i Pittsburgh för en “ondskefull, antisemitisk attack”. Presidentens egen retorik verkade i den stunden vara bortglömd.

Donald Trump har angripit judiske demokraten och affärsmannen George Soros inför mellanårsvalet, och bland annat anklagat honom – helt utan bevis – för att finansiera protester mot tillsättningen av Brett Kavanaugh vid Högsta domstolen. I veckan blev George Soros en av måltavlorna för rörbomber, utskickade av fanatiske Trumpsupportern Cesar Sayoc.

Ord blir till handling – i form av terror

Antisemitismen och bilden av flyktingar som ett hot har blivit till starka underströmmar i amerikansk politik. De hatiska tongångarna mot “globalister” slår an en sträng hos en allt starkare nationalistisk rörelse, som hämtar näring i nätforum och sprids över världen. Ord blir till handling. 73 procent av terrordåden i USA 2001–2016 utfördes av högerextrema grupper, visar en rapport framtagen av kongressens utredningstjänst.

– Det fanns väldigt fina människor, på båda sidor.
Orden var Donald Trumps. Beslutet att flytta statyn av sydstatsgeneralen Robert E Lee fick högerextremister att samlas i Charlottesville, Virginia, för ett år sedan. Vita nationalister, nazister och andra högerextrema grupper slöt upp i en demonstration som skanderande hyllade slavtiden och anklagade judar för att styra medier såväl som politiker. Bärande på sydstatsflaggor, hakkors och sköldar ropade de “Judar ska inte ersätta oss”.

Oroligheterna i Charlottesville kulminerade i att en bil plöjde in i en grupp antifascistiska motdemonstranter, skadade 19 personer och dödade Heather Heyer, 32. Mördaren: 20-årige nazistsympatisören James Alex Fields Jr.

Tvingas omvärdera hotet

Hatet mot judar var ett av de starkaste inslagen i marschen i Charlottesville. Det tvingade David Nirenberg, historiker med fokus på antijudiska strömningar, att omvärdera hotet.
– Det fick mig att känna att böckerna och idéerna som jag har sett som väldigt marginella i vårt samhälle, inte är så marginella som jag hade hoppats, sa han till The Atlantic.
Högerextrema grupper i USA vädrar morgonluft. Det är tydligt att de upplever att deras åsikter – och synen på den gemensamma fienden – är förankrade ända upp i Vita huset. Budskapen från toppen får effekt, det gäller så väl i Amerika som här i Europa. Ord blir till handling. USA har ett problem med vita män som hatar. Men de är inte ensamma om det.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.