Tjuvjägare länsar skogen på vargar

avEva Franchell

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN

Tjuvjägarna är det största hotet mot vargjakten.

Varannan skjuten varg har skjutits av en tjuvjägare. Fem vargrevir på gränsen mellan Värmland och Dalarna gapar tomma. Länsstyrelsen har inte hittat ett enda vargspår i reviren och polisen misstänker tjuvjakt.

Det har gått så långt att en anonym värmlänning nu lovar 100 000 kronor i belöning till den som kan lämna tips som leder till en fällande tjuvjaktsdom. Han fick nog när han insåg att Värmland öster om

Klarälven samt stora delar av Dalarna helt enkelt tömts på varg. En av de sista genetiskt riktigt värdefulla hannarna försvann från sitt revir i Orsa för några månader sedan.

Länsstyrelsen i Dalarna misstänker tjuvjakt.

Jägarnas intresse

Det borde ligga i alla jägares intresse att värna vargstammen. Efter långa och segslitna strider fick jägarna igenom licensjakt på den fridlysta vargen. De år stammen är tillräckligt stark kan jägarna få tillstånd att under några vinterveckor skjuta ett begränsat antal vargar.

Beslutet om licensjakt på den hotade vargen mötte stort motstånd från miljövänner, men ett av jägarnas argument var var att den lagliga jakten skulle minska tjuvjakten.

Så blev det alltså inte.

Svenska Jägareförbundet får varje år ta emot många miljoner av staten. Pengarna kommer från Viltvårdsfonden och ska bland annat motverka illegal jakt på stora rovdjur. Det är logiskt. På samma sätt som fotbollsklubbarna får ta itu med huliganerna kan Jägareförbundet ta itu med tjuvskyttarna. Man kan inte vara en officiell och statligt finansierad organisation om man inte är beredd att ta ansvar.

Ingen kampanj

SVT Värmland som granskat tjuvjakten i en serie reportage konstaterar att Jägareförbundet inte drivit någon som helst kampanj mot tjuvjakten.

– Man kan inte komma med den typen av pekpinnar, säger Jägareförbundets rovdjursansvarige Gunnar Glöersen.

Hans prat om pekpinnar får tjuvjägarna att framstå som en grupp busiga småpojkar och det kanske de är. Men de begår också brott som kan ge fängelse i två år. Jägareförbundet får nog ta både sitt ansvar och jaktbrotten på större allvar.

Vill förbundet dessutom att licensjakten på varg ska bestå, borde man värna vargstammen bättre. Om tjuvjägarna får fortsätta riskerar vargstammen att dö ut och då blir det ingen vargjakt alls för Jägareförbundet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM