Mejla

Anders Lindberg

S bör lägga ner försöket att ta makten i Skurup

Extremt dumt att samarbeta med SD-avhoppare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I veckan kom nyheten att S, L och V tänker försöka ta makten i den skånska kommunen Skurup. I dag styr Moderaterna i ett nära, men inofficiellt, samarbete med Sverigedemokraterna som blev störst i förra valet.

Det som förändrat situationen är att SD-politiker i kommunfullmäktige blivit politiska vildar. En är utesluten och ett flertal väntas hoppa av självmant. Det är deras röster som S, L och V tänkt använda.

Ett sådant maktövertagande vore, på ren svenska, en idiotisk idé.

Inget samarbete

För det första så ska inte Socialdemokrater samarbeta med Sverigedemokraterna överhuvudtaget. Detta har varit en solklar linje ända sedan SD först började få mandag i svenska kommuner för drygt tjugo år sedan.

Detta är vad Stefan Löfven lovat väljarna och denna princip gäller självfallet även i Skurup.

Att SD-avhopparna i Skurup är just avhoppare ändrar inte detta, i varje fall inte på kort sikt. De är invalda som Sverigedemokrater och har varit Sverigedemokrater fram till nu.

Ingenting tyder heller på att de ändrat sig politiskt utan avhoppen handlar istället om kritik mot toppstyrning.

Politiska vildar

För det andra är det inte okomplicerat att ta över makten med stöd av just politiska vildar. Det blir en kommunledning med väldigt svag demokratisk legitimitet. Väljarna har ju röstat på något annat.

Och det är just sådant här som skapar politikerförakt vilket i förlängningen Socialdemokraterna själva har mest att förlora på.

Dessutom är det val om 11 månader. Så det skulle bli en kort sejour med ordförandeklubban. Socialdemokraterna borde förbereda sig för valet istället och skaffa sig ett mandat från väljarna för att regera med sin egen politik.

Svekdebatt

Om S och V verkligen skulle ta över makten med hjälp av SD-avhopparnas röster så väntar en nationell svekdebatt. Den kommer i så fall skada Socialdemokraterna i hela landet och bli Magdalena Anderssons första stora huvudvärk som partiledare.

Tycker Socialdemokraterna i Skurup verkligen att det är ett pris värt att betala?

Att försöka gömma sig för media kommer i det läget inte att fungera. Som lokalpolitikerna gjorde när Aftonbladet besökte Skurup i veckan.

Dags att backa ur

Socialdemokraterna i Skurup bör istället rakt och utan reservationer säga att de självklart kommer att respektera principen om att inte samarbeta med SD och att det heller inte är aktuellt att ta över makten med några som nyss hoppat av partiet.

Nästa kommunfullmäktige hålls 25 oktober. I god tid innan dess måste Socialdemokraterna tydligt deklarera att de backar ur och istället kommer att koncentrera sig på att driva sin politik i kommunfullmäktige.

Mitt förslag till motivering är enkel: ”Vi lovade väljarna i valet att aldrig samarbeta med SD och vi kommer självklart att hålla vad vi lovar”.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.