Jonna Sima

En 19-åring är död och inget slut i sikte

Mordet på rapparen Einár måste bli en vändpunkt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Rapparen Einar Grönberg sköts brutalt till döds i går i Hammarby Sjöstad.
Rapparen Einar Grönberg sköts brutalt till döds i går i Hammarby Sjöstad.

I går kom en pushnotis i mobilen om att ännu en ung man blivit skjuten. Den här gången hade det inte ägt rum i någon av de utsatta Stockholmsförorter som oftast drabbas, utan i välmående Hammarby sjöstad.

På morgonen får vi reda på att det handlar om rapparen Einár, 19 år.

Dödsskjutningen beskrivs, enligt källor till Aftonbladet, som en ren avrättning. Nils Grönberg, som han egentligen hette, ska ha blivit skjuten med flera skott i en portuppgång. Det är så att man vill skrika: När ska det vidriga dödandet av unga killar upphöra?

Einár var ungen med extra energi, som han själv rappade. Han slog igenom redan som 16-åring 2019 på ett sätt som bara kan jämföras med Carolas genombrott på 1980-talet. "Katten i trakten" spelades jämt och överallt och Einár vann allt. Grammis, P3 Guld och Aftonbladets Rockbjörn.

Stack ut – och stack i ögonen

Hans musikaliska begåvning, kreativitet och talang för att rappa gjorde honom unik. Han var också annorlunda i sin genre – gangsterrapen. Bakgrunden i svensk kulturell medelklass gjorde att han stack ut. Och den stack också i vissa andra rappares ögon.

Under en längre tid ska Einár ha levt med en hotbild. Tidigare i år blev flera personer dömda, däribland ett antal rappare, för att ha planerat och deltagit i en kidnappning av honom. Själv deltog Einár inte vid rättegången.

Syftet för kidnapparna var att försöka pressa honom på pengar. Förnedrande bilder från kidnappningen spreds snabbt på nätet. De gav en skrämmande insyn i vilken hänsynslös, grym och brutal värld vissa unga människor lever i i dag.

2Pac och Biggie

Jag minns själv när nyheten kom om att den amerikanska rapparen 2Pac avrättats i en så kallad drive-bye 1996. Ett halvår senare var även rapparen Notorious Big skjuten. Två vansinnigt begåvade rappare som föll offer i ett eskalerande gängkrig. Då var det i USA, att något liknande nu händer här i Sverige är svårt att över huvud taget ta in.

I en tidigare intervju med Aftonbladet pratade Einár om sin stökiga bakgrund och varför hans texter handlar mycket om vapen, droger och det kriminella livet. Tonåringen sa då att han ville uppmärksamma andra på vad det är som pågår i det svenska samhället:

– Jag tycker att det borde förändras och kanske blir det en förändring med mina låtar, man vet aldrig. Först och främst rappar jag om det jag ser och det är det som lockar min publik. Sen finns det en baktanke om att det kanske hörs och folk inser att det är ett problem och tar tag i det, sa han då.

En begåvad artist hann bara bli 19 år. Det är en stor tragedi för familjen och en förlust för många – och för musiken.

Det måste bli ett stopp på det här meningslösa skjutandet och dödandet nu. Som de drabbade mammor som demonstrerade på Mynttorget i förra veckan skanderade: situationen är akut. Det här är inga lokala problem för vissa förorter, utan en nationell kris.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.