Därför städar miljardärenskoltoaletter i högklackat

Barbara Bergström har en ideologisk agenda

När Internationella engelska skolans grundare plockar papperstussar från nedpissade golv gör hon det med en ideologisk agenda.

Barbara Bergström är inte typen som nosar runt på skoltoaletter utan anledning. När Internationella engelska skolans grundare plockar papperstussar från nedpissade golv gör hon det med en ideologisk agenda.

I DN:s reportage motiverar Bergström tilltaget med att ”skräp och klotter kan vara början på ett mer allmänt förfall”. Det är ingen ny idé, tvärt om hittades det på av amerikanen James Wilson 1982. I en artikel i The Atlantic arbetar Wilson fram en ny teori om kriminalitetens orsaker.

Wilson använder sig av ett påhittat exempel med ett trasigt fönster. Om fönstret inte lagas, blir det fritt fram för diverse löst folk att krossa fler fönster. Sätter ingen ner foten ockuperas byggnaden strax av hemlösa och missbrukare. Efter det är det bara en tidsfråga innan det första mordet begås på platsen.

Hårdare tag

Wilsons idéer omsätts strax därefter till praktik av chefen för tunnelbanepolisen i New York, William Bratton. Bratton var ingen mysgubbe. Med en kopia av Wilsons artikel i bröstfickan ställde han in siktet på de små förbrytelser som riskerade att sätta den kriminella snöbollen i rullning. Resenärer utan biljett började sättas i handfängsel och ledas ut från tågen under stort spektakel, antalet gripna femdubblades.

Bratton blev populär. Han befordrades till polischef för hela New York. Regler om hyfs och medmänsklighet ströks ur polisernas handböcker. Bratton själv sammanfattade den nya ordningen med att ”det räcker med att du kissar på gatan för att du ska åka i fängelse”.

Folk bötfälldes för att ha sett skumma ut när de stått och pratat i en port.

Våldtäktsoffer pressades på detaljer i långa förhör, tills det dök upp en mindre motsägelse i deras berättelse och ärendet kunde läggas ner. Rasismen i poliskåren eldades på och fick utlopp när minsta fördom blev anledning till gripande. Brottsstatistiken såg prima ut.

Motbevisad teori

Sedan dess har Broken windows-teorin blivit motbevisad.

Den fina statistiken under Brattons terrorvälde visade sig vara del av en större trend, som både börjat innan hans tillträde och återfanns i delstater med helt andra strategier för brottsbekämpning.

Det kom fram att Wilsons teori byggde på ett enda konstlat experiment – en forskare med en tydlig agenda som slagit sönder sin egen vindruta med hammare för att provocera fram resultat.

Så gick det till när sopor på gatan blev en inkörsport till knark och mord. I dag står en miljardär i pumps och städar toaletter i brottsförebyggande syfte.

Kulturministern ville utreda gangsterrappens konsekvenser. Polisen ska kunna visitera människor i utsatta områden utan brottsmisstanke. Tänk vad en krossad vindruta kan leda till.