Ingvar Persson

Ebba Busch är inte någon dumskalle

Lägger örat mot dörren till padelhallens omklädningsrum

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ebba Busch svarar på frågor om sin syn på polisens insats vid påskhelgens demonstrationer.
Ebba Busch svarar på frågor om sin syn på polisens insats vid påskhelgens demonstrationer.

De senaste dagarna har vi fått en glimt av hur valrörelsen kommer att se ut. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch visar vägen och ärligt talat ser det inte speciellt vackert ut.

Den utskällda uppmaningen till polisen att skjuta skarpt blev ett slags avstamp. Beslutet att ställa upp som parhäst till Jimmie Åkesson den logiska fortsättningen.

Ebba Busch är ingen dumbom. Ingen ska inbilla sig att hon inte vet precis vad hon gör. Ebba Busch undrar inte alls varför påskhelgens demonstrationer inte resulterade i hundratals skadade eller varför polisen inte använde sina tjänstevapen mer frikostigt.

Hon visste att det finns regler att följa, att polisen använt sina vapen och att polisledningen redan signalerat att man kommer att förändra sin taktik.

Och Ebba Busch viste att det skulle bli ett herrans liv. Framför allt det.

Hon ville väcka uppmärksamhet och kanske fånga lite av stämningen i de samtal som utan tvekan förts i padelhallarnas omklädningsrum och Systembolagets köer.

Vi kan tänka oss hur det skulle kunna låta:

"Svensk polis, vilka veklingar".

"Precis. I andra länder skulle polisen ha skjutit skarpt direkt."

Att Jimmie Åkesson snabbt skulle ansluta sig till Kristdemokraternas kritik av polisen överraskade knappast någon. Att Moderaternas rättspolitiker Johan Forssell och Ulf Kristersson säger att de har samma känsla är kanske lite mer överraskande.

Första gången på länge pratade plötsligt alla om henne och hennes parti

Man kan väl säga att Ebba Busch lyckades. För första gången på ganska länge pratade plötsligt alla om henne och hennes parti.

Jag kan till och med tänka mig att partistrategerna ångrade att man valt samma vecka för att låta Jimmie Åkesson guida Busch till äldreboendet i Karlskrona. Avsikten med kramkalaset och det festliga besöket var ju den samma, att skapa uppmärksamhet och ett fototillfälle.

Efter radiointervjun behövdes det knappast.

Politiker ska sträva efter att synas och höras. Och de ska försöka fånga upp stämningar ur folkdjupet. Men betyder det att vi vill att partiledare ska låta som om de deltog i en trädgårdsfest på väg att spåra ur?

Jag tror inte det. Jag förstår att många tänkt tanken att upplopp som de under påskhelgen borde mötas med mer beslutsamhet. Men jag tror också att de flesta litar på att partiledare och andra ledande politiker inte väljer att reagera på sin första impuls. Att de fattar sina beslut efter att ha funderat på fakta och konsekvenser.

Jag tror vi önskar oss politiker som är lite bättre än oss själva.

Ebba Busch spekulerar i att jag har fel, och uppenbarligen har hon planerat en valkampanj på det temat.

Det ger mig en dålig känsla inför de kommande månaderna. Och det ger mig en ännu sämre känsla inför tanken att Busch, Åkesson och Forssell som nyutnämnda statsråd snart skulle kunna sitta på en skifteskonselj hos kungen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.