Att se Reinfeldt var som att kunna andas igen

Röken skingrades och fram klev något annat

Fredrik Reinfeldt hanterar SD-politiker annorlunda än Ulf Kristersson.

Det finns mycket att kritisera Fredrik Reinfeldt för. Under hans åtta år som statsminister ökade klyftorna, sjuka och arbetslösa fick det sämre och välfärden urholkades.

Idag är han ordförande för Svenska fotbollförbundet. Även i den rollen har han fått utstå kritik, bland annat hur han hanterar frågan om införandet av videodomarsystemet VAR.

Stegruds attack

Förra veckan var han i Bryssel när Sverige mötte Belgien och två svenska supportrar mördades. I en intervju med DN resonerar han kring den svenska landslagströjan.

– Alla har rätt att ha den på sig. Och med tanke på attentatsmannens ursprung vill jag säga: vi har över 500 000 muslimer i Sverige. Det här är deras tröja också. De har all rätt att med stolthet bära den här tröjan.

Efter terrordådet i Bryssel gick SD-politikern Jessica Stegrud till attack mot Reinfeldt. I ett inlägg på X anklagade hon honom för att den typ av politik han fört låg till grund för attentatet. Hon tyckte inte att han hade rätt till något polisskydd.

Reinfeldts svar

Den 17 oktober var Reinfeldt med i Aktuellt. Där uttalade han sig bland annat om Stegruds inlägg.

– Det har skett något våldsamt, det skapar oro och då gäller det att fästa den oron. Och det möjliga hat som uppstår, på en enskild person – gärna en folkvald representant för demokratin och sen rör vi ihop fakta litegrann. I den cocktailen får vi ofta den här typen av angrepp.

Han uppmanade också folk att inte gå på den typen av retorik.

Kontrast till dagens M

I kontrast till Ulf Kristersson och dagens borgerlighet är Reinfeldt något annat. Att läsa honom uttala sig i DN och se hur han plockade ner Stegruds uttalande var som att blicka in i en svunnen tid när det faktiskt fanns skillnad på M och SD. Röken skingrades, det var som att det gick att andas igen. Någon slags påminnelse om att det finns andra sätt för borgerligheten att hantera SD än att kopiera dem.

Kristersson var inte fullt lika tydlig mot Stegrud. Han kallade hennes inlägg för “slarvigheter”.

Att höra den tidigare M-ledare i svåra tider gjuta olja på vågorna, försöka lugna men samtidigt se allvaret och faktiskt våga stå för något var uppfriskande.

Det är svårt att se vår nuvarande statsminister göra något liknande.

Diskutera med Rasmus Hansson. Chatten startar klockan 09:00, men det går bra att skriva redan nu.

Denna chatt är stängd.

 • Rasmus Hansson
  25 okt 2023

  Nu stänger vi chatten. Tack för era frågor och kloka inspel. På återseende.

 • 25 okt 2023

  På vilket sätt menar du att FR ville ena landet ? Det är pga jag och många ex borgliga är nu SDare....

  David

  Han försökte inte förvärra situationen. Och tog det varsamt med orden.

  Rasmus Hansson
 • 25 okt 2023

  Det säger väl en del om Åkessons ledaregenskaper att han inte verkar kunna kritisera vissa inom hans parti, som Stegrud och Jomshof

  jens_

  Han är nog inte så intresserad av det. Det är nog snarare en del av SD:s strategi, att förskjuta gränserna för vad som är okej att uttrycka.

  Rasmus Hansson
 • 25 okt 2023

  Bara för man är lugn gör honom inte bättre Rasmus

  Jag antar du tycker Jimmie är lugn jämförelse med Maggan men du kanske kommer rösta på JÅ för det.

  Reinfeldt vägrade se problemen och kallade alla rasister som sa emot hans migrationspolitk. Minns du våran utrikesminister Billström?

  David

  Han agerade med trovärdighet i situationen. Och han har alltid hållit en tydlig röd linje mot SD, något övriga borgerlighet haft svårt för.

  Rasmus Hansson
 • 25 okt 2023

  Rasmus!

  Trovärdighet?

  Hos Reinfeldt?

  Skojar du?

  BG

  Den politik han genomförde var inte bra. Men jämfört med Kristersson finns det ett annat lugn och en vilja att ena landet istället för att splittra och skapar än mer motsättningar.

  Rasmus Hansson