Mejla

Ingvar Persson

Ingen fred med Syriens diktator

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Ingen vill ta ansvar för tisdagens giftgasattack som dödade minst 72 människor i den syriska Idlibprovinsen. Listan över misstänkta för det senaste fruktansvärda krigsbrottet kan snabbt göras mycket kort.

Terroristerna i IS har visat att de inte har några skrupler när det gäller att använda stridsgas mot oskyddade människor. IS har dock inte något flygvapen, och attacken i tisdags kom från luften.

Ryssar och amerikaner har bombflyg, och använder det. Men stormakterna skulle knappast använda förbjuden gas i Syrien. De behöver helt enkelt inte, och risken att avslöjas skulle vara alldeles för stora.

Regimen återstår

Då återstår Bashar al-Assads regim. Där finns både bombplanen och beredskapen att använda förbjudna vapen mot den egna befolkningen. I augusti 2013 satte den syriska armén in sarin - samma gas som i Khan Sheikhun - utanför Damaskus.

Personer på plats säger att det inte råder någon tvekan om den syriska regimens skuld.

Från Ryssland lanseras nu teorin att gasen kan ha sluppit lös när en av oppositionens vapendepåer träffades av bomber. Det är ärligt talat lättare att tro att al-Assads generaler känner sig så trygga att de faktiskt struntar i risken för kritik.

För fyra år menade president Obama att regimens giftgasanvändning innebar att en röd linje hade passerats. Regimens ryska allierade försäkrade då att alla kemiska vapen skulle ställas under FN:s kontroll.

Fördöms av världen

Attacken i Idlibprovinsen fördöms nu av hela världen. EU:s utrikeschef har uttryckt sin avsky, precis som påven Franciskus och den svenska utrikesministern Margot Wallström. Och Donald Trumps utrikesminister Rex Tillerson beskriver nu al-Assad som “brutal, skamlös och barbarisk”.

Det är bara en vecka sedan samme Tillerson gjorde klart att Vita Huset inte längre anser att diktatorn måste bort för att kriget ska få ett slut. Den delen av Obamas politik gäller inte längre.

Attacken i tisdags visar vilka slutsatser al-Assads generaler tycks har dragit. De upplever uppenbarligen att de fått fria händer att avsluta kriget, med vilka metoder som helst.

Det amerikanska utrikesdepartementet uppmanar Ryssland och Iran att använda sitt inflytande för att förhindra regimen i Damaskus att fortsätta krigsbrotten. Det kan i bästa fall beskrivas som optimistiskt.

Giftgasattacken i Idlibprovinsen måste utredas i grunden. De ansvariga måste ställas till ansvar, även om spåren leder hela vägen till presidentpalatset i Damaskus.

Det som hände i tisdags passerade en gräns som aldrig får överskridas.

avIngvar Persson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM