Mejla

Jonna Sima

Nättrollen får betalt för hat

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs tidning har avslöjat hur den främlingsfientliga YouTube-kanalen Granskning Sverige styrs.
Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs tidning har avslöjat hur den främlingsfientliga YouTube-kanalen Granskning Sverige styrs.

LEDARE

I dag, torsdag, publicerar Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs tidning ett granskande reportage om den främlingsfientliga YouTube-kanalen Granskning Sverige. Reportern Mathias Ståhle har gjort ett gediget journalistiskt arbete för att ta reda på vilka det är som ligger bakom sajten, som är en del av den högerextrema mediamylla där nättidningar som Avpixlat och Fria Tider ingår.
Det speciella med Granskning Sverige är att personer – ofta anonymt och från dolda nummer – ringer upp journalister, akademiker, makthavare och helt vanliga personer.

Samtalen provoceras fram och förvanskas genom redigering för att sedan publiceras på YouTube. Syftet är att misskreditera och sprida hat och rädsla hos de som blir uppringda.

Trumpsk världsbild

Att gå in på Granskning Sverige är som att dyka in i Donald Trumps huvud. Konspirationsteorierna och islamofobin frodas. Etablerad media ljuger och håller varandra om ryggen. Landet styrs av en korrupt elit och är på väg att drunkna i massinvandring. HBTQ-frågor och genusvetenskap är dåligt, Putin, Trump och Sverigedemokraterna är bra.
För den som blir uppringd av Granskning Sverige är det inte bara samtalet i sig som är obehagligt, utan också effekten att den rasistiska hatmobben anfaller om klippen får spridning på nätet.
Den har Dagens Nyheters prisbelönte reporter Niklas Orrenius råkat ut för.

Telefontrakassaserier

Efter att Orrenius hade försökt få till en intervju med den högerextrema bloggaren bakom pseudonymen Julia Ceasar utlöstes en hatstorm mot honom hösten 2015. Det ledde till att hela hans familj telefontrakasserades – och att Granskning Sverige ringde upp honom.

I klippet beskrivs Niklas Orrenius som en ohederlig reporter som anlitats av vänsterextrema AFA för att tysta bloggerskan.

Än i dag är Niklas Orrenius tagen av upplevelsen.
– Så här i efterhand minns jag den där veckan med alla samtal hem och till familjen som den värsta veckan i mitt liv, säger han till Eskilstuna-Kuriren.

Vilka är det då som ligger bakom – och betalar – för Granskning Sveriges verksamhet? Varje klipp som når över tre tusen klick belönas med tusen kronor. De mest sedda klippen har över hundra tusen visningar.

Koppling till Fria Tider

Mathias Ståhle finner en koppling till Fria Tider. Båda nätsajterna har fått sina intenetdomäner registrerade av samma bolag, och Fria Tiders grundare Widar Nord står dessutom som kontaktperson för Granskning Sverige hos Internetstiftelsen i Sverige (IIS).
Tidningen Expo har beskrivit Fria Tider som högerextrem, främlingsfientlig och rasistisk. Den anses stå ideologiskt nära Sverigedemokraterna, i synnerhet deras tidigare ungdomsförbund SDU.
Så hänger det svenska näthatet ihop.
YouTube borde ta ett större juridiskt ansvar för vilka kanaler de härbärgerar. Men i slutändan är det upp till oss medborgare att vara källkritiska – och ställa sig frågan vilket klimat vi vill ha.
Som det ser ut i dag är Granskning Sverige ett hot mot det öppna samhället.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Ryssarna kan hacka Sveriges riksdagsval

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eskilstuna

Expo

Samhällsnytt (f.d. Avpixlat)