Mejla

Pernilla Ericson

Jag tycker synd om Jan Ericson

M-toppen blir en megafon för de stora förorenarna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Greta Thunberg startade en klimatrörelse som lett till stora demonstrationer runt hela världen.
Greta Thunberg startade en klimatrörelse som lett till stora demonstrationer runt hela världen.

LEDARE

”Jag tycker lite synd om henne. I sak har hon såklart fel om sina undergångshot, och hon utnyttjas som en bricka i ett spel där andra försöker tjäna pengar på henne.”

Så beskriver moderatpolitikern och riksdagsledamoten Jan Ericson fredsprisnominerade klimataktivisten Greta Thunberg. ”Jag anser inte att det finns något forskningsstöd alls för att det pågår en klimatkris”, säger han vidare till Aftonbladet.

Det är en konst att kunna stapla så många fel på en gång, men M-toppen lyckas faktiskt.

Fick britterna att utlysa nödläge

I april var Greta Thunberg i Storbritannien. Retoriken var sylvass. ”Hörde ni vad jag just sa? Är min engelska okej? Är mikrofonen på?” frågade hon inför det brittiska underhuset. Ja! svarade hennes åhörare i ett samfällt vrål. Varpå hon dräpande fortsatte: ”Jag börjar nämligen undra.”

Storbritannien var också första land att utlysa miljö- och klimatnödläge. Jeremy Corbyn, partiledare för landets största oppositionsparti Labour, hoppas att det ska bidra till ”en våg av handlingar från parlament och regeringar runt om i världen", rapporterar AFP.

Tror inte på klimatforskaren

Men det finns ingen klimatkris, enligt moderata riksdagsledamoten Jan Ericson. Johan Rockström, professor i miljövetenskap, är en ”domedagsprofet”, säger han till Aftonbladet. ”Tack vare ökad koldioxidhalt växer det mer” och ”skördarna blir större vilket gör att färre svälter”. ”Jag anser inte att det finns något forskningsstöd alls för att det pågår en klimatkris.”

Allt är bra. Trallala. Att så mycket dumheter kan komma ur en politiker i en enda intervju är häpnadsväckande.

FN:s klimatpanel IPCC slår i en rapport fast att människans påverkan ligger bakom merparten av temperaturökningen som skett sedan 1990-talets mitt. Rapporten bygger på över 6 000 artiklar från forskare över hela världen. Temperaturökningen drabbar oss på mängder av olika sätt. Värmeböljor kommer att bli allt vanligare, och hur hettan och torkan slår mot mattillgången världen över är redan ett enormt problem. I fjol flydde exempelvis fler i Afghanistan från torkan än från talibaner.

Går storförorenarnas ärenden

Och klimatkrisförnekares fullkomliga trams bidrar bara till att flytta fokus från det vi måste göra. Vi måste ställa om. Det är bråttom. Vi i den rika världen, som förlägger vår skitiga, lågbetalda industri i fattiga länder, bör dessutom ta ett ännu större ansvar i den omställningen.

Herrar som Ericson behöver vakna upp. För fossilindustrin och andra storförorenare är han självklart en tacksam megafon.

Men det är ju lite synd om honom, som utnyttjas i ett spel där andra försöker tjäna pengar.

ANNONS

Undernäring dödar barn - din gåva kan rädda liv.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Av: 

Pernilla Ericson

Publisert:

LÄS VIDARE

Ulf Kristersson blev blind, döv och stum

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatförändringarna

Johan Rockström

Greta Thunberg

Klimat & miljö

Klimatförändringar

Jan Ericson

Klimathotet