Jonna Sima

SD vill göra Sverige till ett stort Sölvesborg

Vill stoppa flyktingar och samtidskonst

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson tillsammans med sin sambo Louise Erixon, som är kommunalråd i Sölvesborg sedan 2018.
Jimmie Åkesson tillsammans med sin sambo Louise Erixon, som är kommunalråd i Sölvesborg sedan 2018.

För Nya Moderaterna var Täby i Stockholm partiets skyltfönster för den nya politiken. Det var inte bara hemkommun för Fredrik och Filippa Reinfeldt utan också där som de Nya Moderaterna sjösatte en rad reformer som sedan överfördes i stor skala till rikspolitiken.
Som första kommun i landet avvecklade Täby den kommunala hemtjänsten och barnomsorgen. De utmärkte sig tidigt genom att sälja ut allmännyttan, det vill säga de kommunalt ägda bostadsföretagen. Täbys moderater var också pionjärer när det kommer till att sälja ut skolor och förskolor, snabbt och till underpris.

För Sverigedemokraterna har Sölvesborg i Blekinge blivit ett sådant skyltfönster.

Kopierar SD:s partiprogram lokalt

Här bor Jimmie Åkesson och sedan förra hösten styr hans sambo Louise Erixon en SD-ledd allians som kallas Samstyret. Sölvesborg blev den första kommunen där partiet nådde makten, med stöd av Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala partiet Sölvesborg och Lister, SoL.

I går kväll klubbade Samstyret igenom en omstridd handlingsplan med 220 punkter som ska gälla fram till år 2022. Bland annat vill den politiska majoriteten sätta stopp för mottagandet av nyanlända, förbjuda "slöja och liknande plagg" på barn i kommunens barnomsorg – och stoppa inköp av "utmanande samtidskonst".

Här har den fria konsten ingen plats. Inte heller nyanlända eller muslimer.

Förra året tog Sölvesborg emot tolv nya svenskar med uppehållstillstånd. Men för Sverigedemokraterna handlar det inte om antalet utan om den ideologiska principen. Ideologin är också tydlig i kommunens nya kulturpolitik som delvis är kopierad från Sverigedemokraternas partiprogram. SD på riksplanet vill ta bort stödet till folkbildning och samtidskonst för att i stället satsa på bevarande och främjande av kulturarv.

Allt detta genomförs nu i Sölvesborg.

Liv Strömquist som slagträ

I Jimmie Åkessons hemstad har Samstyret skurit bort 25 procent av bidraget till studieförbunden. Även Folkets hus har tappat stora delar av sitt kommunala stöd. I stället tillförs resurser till ett utökat nationaldagsfirande "med särskilt fokus på att skapa samhällsgemenskap och stolthet". Offentlig konst som köps in ska vara "klassisk och tidlös".
– Det är klart att om du vill ha ”menskonst” hemma vid matsalsbordet ska du köpa det, men jag tror inte medborgarna uppskattar sådan konst i kommunens ägo, sa Rolf Hans Berg (SD), ordförande för Fritids- och kulturnämnden, till Kulturnyheterna i går.
För SD och även Kristdemokraterna har "menskonst" blivit ett begrepp efter en seriebild ritad av Liv Strömquist på en konståkerska med en mensfläck synlig i grenen. Bilden har blivit både en symbol för och ett slagträ mot den fria konsten. Signalen från Sölvesborg är tydlig. Här har den fria konsten ingen plats. Inte heller nyanlända eller muslimer. Frågan är vad som blir nästa måltavla.

Under Alliansens åtta år vid makten kom Täby att starkt forma Sverige. Får Sverigedemokraterna bestämma ska hela Sverige bli mer som Jimmie Åkessons Sölvesborg.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.