Mejla

Anders Lindberg

Mord är rasism i praktisk handling

Ett rasistiskt samtalsklimat har visat sig vara en utmärkt mylla för fantasier om ond bråd död

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Polisens tekniker går in i byggnaden efter onsdagens skjutningar
Polisens tekniker går in i byggnaden efter onsdagens skjutningar

LEDARE

Varför kallas så sällan en spade för en spade?

Terrordådet i tyska Hanau där en högerextremist mördade 11 människor och skadade fem handlar om idéer. Att mörda människor är rasistisk ideologi omsatt i praktik.

Ändå pratar vi ofta som om det handlade om naturkatastrofer.
Terroristen öppnade eld mot två vattepipkaféer efter att ha lagt upp ett brev och en video med högerextrema budskap. Hans uppfattning var att vissa folkgrupper ska ”förintas”.

Låter det bekant?

Terroristen verkar även ha trott på UFO:n och att han var förföljd i hemlighet. Det skapade lite dimridåer här och var i media men är vardagsmat i det som ibland kallas den ”konspirasistiska” miljön. Där blandas rasistiska idéer, misstro mot myndigheter och hatretorik friskt med konspirationsteorier om allt möjligt. Utomjordingar, vaccin, 9/11, Greta Thunberg och så vidare.

Miljön finns några klick bort på nätet även här i Sverige. Den fyller ofta min mail-box, just nu gärna med teorier om klimatforskning eller George Soros.

Om även etablerade politiker sprider exempelvis konspirationsteorier om muslimer så ses det som en seger i dessa kretsar och uppmuntrar dem. Ett rasistiskt samtalsklimat har visat sig vara en utmärkt mylla för fantasier om ond bråd död.

Det hände på Utøya.

Det hände i Hanau.

Och det har hänt i Sverige.

Raskrigare som Lasermannen, Peter Mangs och Anton Lundin Pettersson radikaliserades och mördade här. Om man ska tro experterna och Säkerhetspolisen är det mer troligt än inte att det kommer att hända igen.

Ändå radikaliseras hela tiden vårt politiska samtal, extremhögerns språk letar sig hela vägen in i etablerad media och hatstormar i sociala medier skrämmer mediechefer och tystar motståndare.

Och som man bäddar får man ligga.

Jag tycker vi ska börja kalla saker vid dess rätta namn. Den växande islamofobin och terrorn i dess spår är ett hot mot rikets säkerhet. Rasismens idéer är bokstavligt talat livsfarliga. De är ett "gift" som Angela Merkel uttryckte saken.
Jag förväntar mig att vi får se vårt lands högsta politiker från vänster till höger ställa sig i ledet bredvid henne. Lika kristallklara i sitt fördömande och med samma ryggrad.

I ord och i handling.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Osman, 39, vet hur man får stopp på barnrånen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hanau

Anton Lundin Pettersson

George Soros

Peter Mangs

Angela Merkel

Utøya

Rasism