Mejla

Jonna Sima

Gör USA värdigt igen, Joe Biden

Äntligen sparkas Donald Trump med familj ut ur Vita huset

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Artisten Lady Gaga ska sjunga nationalsången när Joe Biden svärs in som president idag.
Artisten Lady Gaga ska sjunga nationalsången när Joe Biden svärs in som president idag.

LEDARE

I dag svärs Joe Biden in som USA:s 46:e president. Lady Gaga ska sjunga nationalsången och tända hoppet om att landet kan resa sig från botten, precis som barsångerskan Ally som hon spelar i filmsuccén "A star is born".

Många har beskrivit det som att världen drar en lättnadens suck. Äntligen sparkas Donald Trump med familj ut ur Vita huset. Fyra år med en nyckfull och allt mer despotisk president och ett statskuppliknande försök att hålla sig kvar vid makten är till sist över.

Nu börjar vi se ljuset i tunneln.

Erfarenhet av att skapa allianser

Men det är nog inte många som skulle vilja byta plats med Joe Biden. Utmaningarna han står inför är enorma. Landet är politiskt splittrat itu, miljontals amerikaner tror att de har blivit lurade på valvinsten trots att det inte finns några bevis på att så är fallet. Trump-kulten kommer att vara en faktor under överskådlig framtid. Nästan 400 000 har dött i cornapandemin och över en miljon är arbetslösa. Dessutom har landet en opioidepidemi och en klimatkris att ta itu med.

Stunden kräver beslutsamhet, tålamod och politisk fingerfärdighet. Kanske är därför Joe Biden rätt person på rätt plats i historien. Han har erfarenheter från decennier inom toppolitiken och har alltid beskrivits som en mittenpolitiker med förmågan att skapa allianser. Det var därför han en gång plockades in som vice president till Barack Obama som bara hade suttit i senaten i knappt tre år innan han valdes till president.

Bidens räddningsplan

I förra veckan presenterade Joe Biden sin första räddningsplan på 1 900 miljarder dollar för att få den amerikanska ekonomin på fötter igen. Bland annat ska landets vaccinationsprogram utvidgas och den federala minimilönen höjas till 15 dollar i timmen.

Inom den närmsta veckan uppger källor att Biden kommer att sjösätta ännu ett återhämtningspaket. Till hans hjälp har väljarna gett Demokraterna en majoritet i kongressens båda kamrar: senaten och representanthuset.

Donald Trump fick börserna att slå rekord på rekord, samtidigt som vanliga amerikaner har blivit fattigare. Landets stjärnbaner har blivit nedsolkat och att återuppbygga förtroendet kommer att ta tid. Make America great again, sa Trump. Det Joe Biden gör bara av att tillträda i dag är att påbörja resan mot att göra USA värdigt igen.

Chatta med Jonna Sima om Joe Bidens presidentskap klockan 09:00. Du kan skicka in din fråga redan nu!

Skriv inlägg
 • Jonna Sima

  Tack för alla frågor och inlägg! Halv fem i eftermiddag blir Joe Biden ny president. Det blir spännande att följa. Vi lär få diskutera mer om hans politik och ledarskap. Ha det bra till dess!

 • Jonna Sima

  Världen i det stora hela. Framför allt den demokratiska givetvis, men även Putin i Ryssland och Xi i Kina påstås trots allt föredra Biden framför Trump. Varför? För den demokratiska presidenten står för stabilitet, förutsägbarhet och kontinuitet. Allt i motsatt till Trump.

 • Vilka länder ingår i definitionen på världen när du beskriver att biden skulle vara bra på för världen?? Sen undrar jag vilka krig som har skyddat mer människor än dödat?

  Ri
 • Jonna Sima

  Här finns en pedagogisk genomgång av hur amerikaner har blivit fattigare under Trumps fyra år, även bortsett från pandemin: https://theconversation.com/has-america-become-poorer-under-donald-trump-as-joe-biden-claims-150564

 • Ni skriver att ”vanliga” amerikaner har blivit fattigare, utveckla gärna. Enligt BBC har lönerna fortsatt stiga och fattigdomen har fortsatt sjunka sedan Trump tillträdde.

  Anonym

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Trump och Åkesson offrar fotsoldaterna

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Joe Biden

Amerikansk politik

Donald Trump

Lady Gaga

Barack Obama