Mejla

Jonna Sima

John Lennon skulle kallas för snöflinga

Väcker starka känslor 40 år efter sin död

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag minns många John Lennon, som blev skjuten till döds i New York för 40 år sedan. Här betraktar ett par ”Lennon-väggen” i Prag, där hans porträtt fått ett munskydd under pandemin.
I dag minns många John Lennon, som blev skjuten till döds i New York för 40 år sedan. Här betraktar ett par ”Lennon-väggen” i Prag, där hans porträtt fått ett munskydd under pandemin.

LEDARE

Den 8 december 1980 blev artisten John Lennon skjuten till döds utanför sin lägenhet i New York. Beatles-legendaren var då 40 år gammal. I dag fyller jag själv 40 år. Det är väl ett slags milstolpe, även om 40-årskrisen har överskuggats av coronapandemin och själva födelsedagen av Lennons alltid lika sorgesamma minnesdag.

Tanken att han bara blev så här gammal känns svindlande, plötsligt inser jag hur mycket kvar han hade att ge. Föreställ dig att han fortfarande varit vid liv: Vad hade han inte sagt – eller sjungit – om dagens polariserade värld, alla krig, svälten, migrationen och nationalismens och fascismens nyvunna krafter?

Timmarna innan mordet hade John Lennon skrivit autografer till fans utanför Dakota Building där han bodde med sin fru Yoko Ono. En av de som fick ett signerat exemplar av skivan "Double fantasy", som Lennon gett ut tidigare den hösten, var Mark David Chapman. Han hävdar att det var röster som intalade honom att begå det brott som han fortfarande avtjänar sitt straff för.

Vadå kriget är över om du vill det?

Chapmans mord på John Lennon skakade en hel värld, men blev också en symbol för slutet på en era. Lennons budskap om "love, peace and understanding", kärlek, fred och förståelse, var grunden för det stora politiska engagemang som präglade det sena 1960- och 1970-talen. Lennon tillhörde den generation som var aktiv i den stora fredsrörelsen mot kriget i Vietnam, för jämställdhet, mänskliga rättigheter och social rättvisa. Han tonsatte kampen med låtar som "Working Class Hero, "Give peace a chance", "Power to the people", den geniala jullåten "Happy Xmas (War is over)" – och just "Imagine".

Redan när John Lennon gav ut dessa låtar fick han kritik för att vara en naiv, flummig mjukis. Vadå kriget är över om du vill det? Och det är lätt för en mångmiljonär med stor herrgård och egen sjö att sjunga om en värld där ingen behöver äga något. I dagens debattklimat hade väl John Lennon kallats för snöflinga eller vänsterbliven av de mindre sofistikerade rösterna på nätet. Gift med en batikhäxa dessutom.

Det finns inget effektivare vapen, inte ens en 38-kalibrig revolver, för att skjuta ner de stora idéerna än att låtsas som att de är små, fjantiga och naiva. Men det är inte alls fjantigt att tala om alla människors lika värde, jämlikhet och fred – snarare är det radikalt idag.

På en siciliansk balkong står en ensam man och spelar "Imagine" på sin trumpet.

Att Lennons budskap fortfarande väcker starka känslor visar en Youtube-film som blev spridd på nätet i våras. På en siciliansk balkong står en ensam man och spelar "Imagine" på sin trumpet. Tonen ekar mellan de gamla stenhusen där andra ensamma människor står på sina balkonger och njuter av en stunds flykt från pandemins sjukdom och isolering. Klippet har inspirerat till en video där olika kända skådespelare filmat sig själva när de sjunger låten hemma i den nya oglamorösa vardagen.

Sången slår an en sträng hos många: tänk om vi kunde leva i en annan och bättre värld än den gamla? Du kan som bekant döda människor men inte idéer. Bara fantasin sätter gränser för vilken värld vi ska bygga efter pandemin, det är enkelt om du försöker.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Vi bör ändå lyssna på gansterrapparen Yasin

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

John Lennon

Coronaviruset

Fascism

Mänskliga rättigheter

Youtube