Mejla

Atle Morseth Edvinsson

Hårda paket från Kristersson i år

Jultalet tycks skrivet av tomtens elaka kumpan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson delar bara ut hårda paket i år.
Ulf Kristersson delar bara ut hårda paket i år.

LEDARE

Han kommer med en björkkvast och en säck på ryggen. De flesta får känna på riset, stygga ungar hamnar i säcken och rövas bort. Så beskrivs Krampus, jultomtens ondskefulla följeslagare i tysk folktro.

Av någon anledning är det dit tanken går när Moderaternas partiledare håller sitt jultal.
Det börjar i coronapandemin med några svepande kritiska formuleringar. Ulf Kristersson kräver ett svar på varför Sverige har större smittspridning, fler dödsfall och en helt annan strategi än andra länder.

Det står i kontrast till när han i april ville se en plan för att återstarta ekonomin, en exitstrategi, för att vara redo när den akuta fasen av pandemin klingat av.

... i Ulf Kristerssons Sverige ska piskan fram

Då gjordes för mycket, nu görs för lite. Sveriges ledande oppositionspolitiker gör det lite väl enkelt för sig ibland.

Kristersson fortsätter att ösa ur den källa som Moderaterna återvänt till under hela pandemin. Han skyller på andra.

Vad han valt att lämna utanför talet är att det är regionerna som har ansvaret för sjukvården och att drygt hälften av dem är borgerligt styrda. Inte ett ord om att när testningen och smittspårningen havererade så fanns därmed en del av skulden hos hans eget parti.
Sen övergår det snabbt i Ulf Kristerssons favoritämne kriminaliteten.

Offrar rättsstatens principer

Återigen lyfts Danmark med sina hårda tag fram som en förebild. Om Moderaterna fick bestämma skulle det få kosta vad det kosta ville att sätta dit gängkriminella. Till och med rättsstatens principer går att offra.

En av deras idéer är att införa visitationszoner, där polisen ska kunna visitera människor utan misstanke om brott. Det är högst tveksamt om det är förenligt med så grundläggande principer som att alla personer ska betraktas som oskyldiga.

Modraterna vill att det ska vara "riktigt jobbigt att vara kriminell i Sverige", som deras rättspolitiske talesperson Johan Forssell säger. Med åtgärder som visitationszoner blir det riktigt jobbigt även för andra.

Inget jultal för utsatta

Moderaterna har insett att det inte går att tala om hårda tag mot de kriminella utan att också nämna förebyggande åtgärder. På något sätt lyckas Ulf Kristersson komma fram till att även i det förebyggande arbetet ska hårdhandskarna på.

"Riktig prevention är föräldrar som jobbar och tjänar pengar, inte bara får pengar", säger Ulf Kristersson och understryker därmed att det här jultalet inte är riktat till dig som hamnat fel i livet och måste ha samhällets hjälp.

Man ska inte gulla med de som inte kan jobba och tvingas leva på bidrag.

Nej, i Ulf Kristerssons Sverige ska piskan fram. Man undrar om det inte är självaste Krampus som har skrivit jultalet i år.

Av: 

Atle Morseth Edvinsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Väljarna är vettigare än Moderaterna tror

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriminalpolitik

Coronaviruset

Ulf Kristersson

Brott

Johan Forssell

Moderaterna

Danmark